با توجه به مهارت و تجربه ای که داریم، شما را تا انتهای مسیر درمانتان همراهی کرده و روند درمان شما را تضمین می نماییم.
بی اختیاری مدفوع که اصطلاحا به بی اختیاری روده نیز معرفی میشود از دسته مشکلاتی است که هر فرد ممکن است در هر دوره سنی به آن مبتلا شود؛ این بیماری حتی در دفع باد روده نیز ممکن است مشکلاتی را برای فرد ایجاد کند و باعث ایجاد حس خجالت زدگی او شود!
اما اگر بخواهیم بی اختیاری مدفوع را به زبان آمیانه تر بیان کنیم باید گفت این اختلال نوعی ناتوانی در حرکات روده است که سبب میشود فرد خارج از اراده خودش مدفوع را از بدن تخلیه کند.
بی اختیاری مدفوع ممکن است گاها به دلیل اسهال ایجاد شود یا در برخی از افراد تبدیل به یک بیماری مزمن شود و مشکلات زیادی را برای آنها به وجود آورد. افرادی که به این بیماری دچار هستند میل شدید به اجابت مزاج دارند اما توان کنترل کردن حرکات روده و اسفنکتر بیرونی را ندارد و حتی ممکن است انقدر ناگهانی رخ دهد که قبل از رسیدن به توالت مدفوع نشت پیدا کند.
زمانی که فرد به بی اختیاری مدفوع مبتلا میشود احتمالا برخی از علائم زیر تجربه کند:
بیشتر بخوانید: علت خارش مقعد چیست؟ + چگونه خارش مقعد را درمان کنیم؟
شاید این وسوال ذهنتان را درگیر کند که چرا دچار بی اختیاری مدفوع میشویم؟ و علت ابتلا به این عارضه چیست؟ در واقع بیمارانی که دچار بی اختیاری مدفوع میشوند ممکن است طی شرایط خاصی به این عارضه دچار شوند از جمله:
زمانی که به اعصابی که مدفوع را در راست روده کنترل می کنند، آسیب برسد، بی اختیاری مدفوع رخ می دهد. همین طور آسیب به اسفنکتر مقعد و یا آسیب های عصبی ناشی از فشار زایمان و یا حرکات روده هم می تواند منجر به بی اختیاری مدفوع شود.
از طرفی، یک سری بیماری ها هستند که روی اعصاب این بخش تاثیر گذاشته و یک سری آسیب ها را با خود به همراه دارند، از جمله این بیماری ها می توان به ام اس و دیابت اشاره کرد.
یکی از دلایلی که میتواند موجب بی اختیاری مدفوع در افراد شود ابتلا به یبوست است. زمانی که ابتلا به یبوست یک مشکل مزمن در فرد شود، توده ای خشک و سفت در ناحیه راست روده ایجاد میشود. این توده ممکن است برای دفع بیش از حد بزرگ باشد و نتوان آن را به راحتی از بدن خارج کرد. به همین دلیل دیواره راست روده و سایر قسمت های روده کشیده میشوند و در نهایت این فرایند سبب تضعیف عضلات روده و اختلال در عملکرد آن میشود.
مطالب مرتبط: چگونه یبوست خود را درمان کنیم؟
یکی دیگر از دلایل بی اختیاری مدفوع اسهال است. اسهال یکی از رایج ترین بیماری ها در سراسر دنیا محسوب می شود که از ضعیف تا شدید متغییر است. اسهال معمولا به دلیل باکتری، ویروس و یا انگل رخ می دهد و دستگاه گوارش را دچار اختلال می کند. کنترل کردن اسهال کاری سخت است و می تواند باعث بیاختیاری مدفوع گردد.
افتادگی راست روده در اثر عوامل مختلف مانند بالا رفتن سن ممکن است به دلیل تضعیف بافت همبندی و عضلات رکتوم اتفاق بیافتد. در این حالت قسمتی از راست روده به سمت پایین کشیده میشود و میتواند از دهانه مقعد به بیرون هدایت شود. در نتیجه کشیدگی بیش از حد اسفنکتر رکتوم به دلیل افتادگی باعث میشود تا اعصاب این بخش دچار مشکل شوند و کنترل روی مدفوع کاهش یابد.
بواسیر یا هموروئید یکی از بیماری هایی است که نه تنها فرد را دچار مشکلات متعدد کرده، بلکه سبب بروز بیماری عدم کنترل مدفوع هم می کند.
هموروئید می تواند به دلایل مختلفی رخ دهد و به دو صورت بواسیر خارجی و بواسیر داخلی می باشد. بواسیر خارجی سبب بسته شدن عضله اسفنکتر میشود و به دنبال آن مدفوع شل شده و به صورت غیر ارادی خارج می شود. بواسیر خود به تنهایی یک سری مشکلات مانند درد، خون ریزی و … را دارد که می تواند به نشانه های بی اختیاری مدفوع اضافه شود.
بیشتر بخوانید: انواع بواسیر + راه های تشخیص بواسیر یا هموروئید
جهت درمان بواسیر در تهران میتوانید با کلینیک لیزرشفا تماس بگیرید.
یک سری بیماری ها هستند که یکی از عوارض آن ها بی اختیاری مدفوع می باشد که از جمله آن ها می توان به بیماری ام اس، آلزایمر، دیسک کمر و دیسک گردن اشاره کرد.
یک سری موارد در ابتلا به این بیماری تاثیر دارد و سبب می شود تا افراد دارای شرایط زیر بیشتر در معرض این بیماری قرار بگیرند.
افرادی که فعالیت زیادی ندارند و بیشتر یکجا می نشینند و حتی ورزش های سبک را هم انجام نمی دهند، به مرور زمان عضلات مقعد آن ها ضعیف تر شده و توانایی آن ها برای کنترل دفع مدفوع کاهش میابد. در این زمان به این بیماری مبتلا میشویم، به عنوان مثال سالمندان و کسانی که نمی توانند خیلی تحرک داشته باشند را اگر مشاهده کنید، معمولا دچار این بیماری می شوند.
سیستم گوارشی مردانه و زنان شبیه به همدیگر است، اما با توجه به نحوه زندگی خانم ها و همین طور بارداری و زایمان، درصد ابتلا آن ها به بی اختاری روده و مدفوع بیشتر است. بانوان در زمان زایمان، عضله های آن ها آسیب دیده و می تواند کنترل آن ها را بر روی دفع مدفوع کاهش دهد.
کسانی که به بیماری هایی مانند دیابت، ام اس، بیماری های اعصاب و .. مبتلا هستند، بیشتر در معرض این بیماری قرار می گیرند.
بی اختیاری مدفوع میتواند یکی از مشکلات اذیت کننده ای باشد که تاثیرات منفی بر کیفیت زندگی افراد را به دنبال دارد. با این حال بی توجهی و عدم درمان این اختلال میتواند سبب با بروز عوارض خاصی همراه باشد، طوری که حتی به او اجازه ندهد ساده ترین کارها را انجام دهد!
پس باید بی اختیاری مدفوع را یک بیماری جدی در نظر بگیرید. بی اختیاری مدفوع سبب خجالت زدگی، اضطراب و افسردگی می شود و می تواند بیمار را گوشه گیر کند. به همین دلیل اگر درمان نشود فرد را دچار مشکلات روحی می کند. این بیماری روی پوست مقعد هم تاثیر داشته و به مرور می تواند سبب ایجاد خارش و درد در ناحیه مقعد شود.
گاهی اوقات با انجام برخی ترفند ها و رعایت برخی نکات ساده میتوانید به پیشگیری از بی اختیاری مدفوع کمک کنید.
با توجه به دلیل ایجاد این بیماری، می توان از بروز آن جلوگیری کرد و یک سری اقدامات ممکن را انجام داد که رفع و درمان یبوست یکی از آن هاست. ورزش خود را افزایش دهید، غذاهای پر فیبر بیشتری بخورید و مایعات فراوان بنوشید. همنچنین کنترل یا از بین بردن علت اسهال مانند عفونت روده هم می تواند به شما در جلوگیری از بی اختیاری مدفوع کمک کند. خیلی زور نزنید، زور زدن در زمان دفع مدفوع می تواند اسفنکتر مقعد را ضعیف کرده و یا به اعصاب آن آسیب برساند.
بیشتر بخوانید: علت خونریزی مقعد بعد از دفع مدفوع چیست؟
زمانی که برای تشخیص این بیماری، به پزشک مراجعه میکنید در اولین گام متخصص بیماری های مقعدی بررسی سوابق پزشکی و علائم شما است. پزشک با توجه به یک سری کارها شدت و شرایط بیمار را ارزیابی می کند که عبارتند از:
شما میتوانید تمامی سوالات خود را در انتهای این صفحه (بخش کامنتها) مطح نمایید، دکتر داود تاجبخش در اولین فرصت پاسخگوی سوالات شما خواهند بود.
پس از انجام مراحل گفته شده، پزشک یک سری آزمایشات تشخیص را برای بررسی بیشتر انجام میدهد که شامل موارد زیر میشود:
بیشتر بخوانید: عوارض و معایب رابطه مقعدی چیست؟
برای درمانی این بیماری با توجه به شدت آن و شرایط بیمار می توان از روش های زیر استفاده کرد:
در زمانی که اسهال اصلی ترین دلیل، ابتلا به این بیماری باشد، شما می توانید از دارویی های که باعث سفت شدن مدفوع شوند، بهره بگیرید. این داروها عبارتند از:
یکی دیگر از روش های درمانی فیزیوتراپی است که در آن اعصاب را تحریک می کنند. عصب سکرال برای این بخش است که از نخاع تا لگن را تحت شعاع خود قرار می دهد و اسفنکترهای رکتوم و مقعد را تحت تاثیر خود قرار می دهد. در فیزیوتراپی با استفاده از ضربات الکتریکی می توان این عضلات را تقویت کرد.
همین طور با فیزیوتراپی اعصاب تیپال خلفی را تحریک می کنند که معمولا برای کسانی که شدت این بیماری در آن ها کم است به کار می رود.
بیشتر بخوانید: درمان بیماری های مقعدی با لیزر
در این روش از اقدامات پیشگیرانه و همین طور رژیم غذایی مناسب استفاده می کنند. در درمان بی اختیاری مدفوع پیشنهاد می شود تا غذاهایی با فیبر بالا بیمار استفاده کنید و همین طور روزانه حدودا 8 لیوان آب بنوشد و بخش ناحیه مقعد را خشک و تمیز نگه دارد تا پوست حساس نشود.
علاوه بر توصیه های گفته شده یک سری تحرک ها و ورزش های خانگی هم به بیمار داده می شود.
در صورتی که روش های متعدد در درمان این بیماری جواب ندهد، پزشک از روش های جراحی اختلال بی اختیاری روده را درمان می کند. در جراحی معمولا افتادگی رکتوم و اسفنکتر درمان می شود و همین طور بافت های آسیب دیده عضله را ترمیم می کنند تا لبه های ماهیچه بهم رسیده و اسفنکتر سفت شود.
با توجه به موارد گفته شده درمورد بیماری بی اختیاری مدفوع، یکی از سوالات رایج افراد این است که چه زمانی باید به نزد پزشک برای درمان مراجعه شود؟
You should see a doctor if your fecal incontinence is frequent or severe. Although some people are able to manage mild or infrequent fecal incontinence on their own, you should see a doctor if your fecal incontinence is affecting your quality of life or causing emotional or social distress.
اگر بی اختیاری مدفوع شما مکرر و شدید است باید به پزشک مراجعه کنید، اگرچه برخی از افراد می توانند بیماری بی اختیاری مدفوع را به تنهایی مدیریت کنند، اما اگر این بیماری روی کیفیت زندگی شما تاثیر می گذارد یا این که سبب ناراحتی عاطفی و اجتماععی شما می شود، باید به پزشک مراجعه کنید.
به نقل از: niddk.nih.gov
بی اختیاری مدفوع، بیماری است که تمام جنبه های زندگی شما را تحت تاثیر خودش قرار می دهد، به همین دلیل شما باید به سراغ یک کلینیک تخصصی بروید تا بتوانید آن را درمان کنید.
کلینیک درمانی لیزر شفا با سال ها سابقه به صورت تخصصی در زمینه درمان این بیماری فعالیت می کند. این کلینیک با جدیدترین روش های درمانی، بیماری های مخصوص مقعد را درمان می کند که عبارتند از:
جهت دریافت نوبت میتوانید با شماره ۰۲۱۲۲۳۵۹۱۳۵ تماس بگیرید.
تعداد کامنتها: 4
کاربران گرامی، تمامی سوالات شما تا حداکثر ۲۴ ساعت پاسخ داده خواهد شد.
سلام وقت بخیر
داروی گیاهی برای درمان بی اختیاری مدفوع موثر است؟
سلام
درواقع شما با مصرف داروهای گیاهی و تغییر رژیم غذایی خود به درمان یبوست یا اسهال خود کمک خواهید کرد که این مورد میتواند به بهبود بی اختیاری مدفوع شما کمک کند.
برای درمان بی اختیاری مدفوع به چه پزشکی باید مراجعه کنیم؟
بهتر است در اولین فرصت با پزشک عمومی یا متخصص گوارش در ارتباط باشید.