با توجه به مهارت و تجربه ای که داریم، شما را تا انتهای مسیر درمانتان همراهی کرده و روند درمان شما را تضمین می نماییم.
” هموروئید چیست و چه علائمی دارد؟ ” ” آیا علائم بواسیر در زنان و مردان یکسان است؟ ” ” برای جلوگیری از هموروئید باید چه کاری انجام بدم؟ ” ” چطور میتونم هموروئید را درمان کنم؟ ” و …
این موارد تنها بخشی از سوالاتی است که ذهن افراد مختلف را به خود درگیر کرده. فرقی نمیکند زن باشید یا مرد، جوان باشید یا مسن، به هر حال ممکن است برخی از علائمی مانند درد مقعد، خونریزی از مقعد، سوزش مقعد و … را تجربه کرده باشید و نگرانی هایی در این باره برایتان ایجاد شده باشد.
اما چاره چیست؟ آیا واقعا به بیماری هموروئید (بواسیر) مبتلا شدهاید؟ یا با سایر بیماری های گوارشی یا بیماری های مقعدی دیگری که علائم مشابه با بواسیر را دارند دست و پنجه نرم میکنید؟
ما در این مقاله قصد داریم به تمامی سوالات شما در زمینه بیماری هموروئید (بواسیر) پاسخ دهیم؛ پس اگر میخواهید اطلاعات کاملی درباره این عارضه کسب کنید خواندن این متن را از دست ندهید!
مطلب در تاریخ 1402/04/25 (16/07/2023) پیرو مصاحبه انجام شده با دکتر داود تاج بخش و سایت های معتبر جهانی بروز شده است.
بواسیر یکی بیماری بسیار قدیمی و شایع مقعدی است که با التهاب و تورم قسمت انتهایی روده خودش را نشان میدهد..
اگر بخواهیم یک توضیحی بدهیم که هموروئید یا بواسیر چیست در جواب به این سوال می توان گفت: بواسیر بر اثر متورم شدن رگها در مقعد و ناحیه تهتانی روده بزرگ که مشابه رگهای واریسی می باشند ایجاد می شود. هموروئید می تواند داخل روده بزرگ (هموروئید داخلی) و یا زیر پوست اطراف مقعد (هموروئید خارجی) ایجاد شود.
گاهی از هر چهار بزرگسال، سه نفر آنها به بواسیر دچار می شوند. هموروئید علل زیادی دارد، اما اغلب علت آن ناشناخته است.
Haemorrhoids, also known as piles, are swellings containing enlarged blood vessels that are found inside or around the bottom (the rectum and anus). In many cases, haemorrhoids don’t cause symptoms, and some people don’t even realise they have them.
بواسیر، که به عنوان توده ای از رگ های خونی بزرگ شده است، در داخل یا اطراف پایین (مستعد و مقعد) یافت می شوند. در بسیاری از موارد، بواسیر علائمی ایجاد نمی کند و برخی از افراد حتی متوجه وجود آن نمی شوند.
منبع: www.nhsinform.scot
خوشبختانه گزینه های موثر برای درمان هموروئید وجود دارد. بسیاری از افراد با درمان های خانگی و تغییر سبک زندگی از آن رهایی می یابند.
برای کسب اطلاعات بیشتر و اینکه بدانید بدانید بواسیر چیست ویدیو زیر را که بخشی از صحبت های دکتر داود تاجبخش درباره بیماری بواسیر می باشد را مشاهده کنید.
طبق آمار به دست آمده به طور کلی شیوع هموروئید در سراسر جهان 4.4 درصد تخمین زده شده است. در ایالات متحده یک سوم از 10 میلیون نفر مبتلا به هموروئید به دنبال درمان پزشکی هستند که در نهایت 1.5 میلیون نسخه مربوط به این بیماری در سال تجویز میشود.
با توجه به آمار منتشر شده از سایت معتبر my.clevelandclinic.org از هر 20 نفر 1 نفر علائم بواسیر را تجربه میکند که با افزایش سن احتمال ابتلا به آن نیز افزایش میابد. بیش از نیمی از مبتلایان به هموروئید بالای 50 سال سن دارند اما به طور میانگین هموروئید در بین سنین 45 تا 65 سال شایع تر است.
” An estimated 1 in 20 Americans has symptomatic hemorrhoids. They’re more common as you age, affecting more than half of people over age 50.”
اینکه ” چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به هموروئید قرار میگیرند؟ ” یکی از سوالات پر تکرار افراد است؛ اما همانطور که پیش تر به آن اشاره کردیم، هموروئید یکی از شایع ترین بیماری های مقعدی است که بسیاری از افراد در دوره ای از زندگیشان به این عارضه دچار میشوند. اما به طور کلی ابتلا به بواسیر بیشتر در این افراد اتفاق میافتد از جمله:
جهت دریافت نوبت معاینه و درمان هموروئید در تهران با کلینیک لیزرشفا تماس بگیرید.
بیشتر بخوانید: چه شغلهایی که احتمال ابتلا به بواسیر را افزایش میدهند؟
برای اینکه بتوانیم بیماری هموروئید را تشخیص دهیم، در وهله اول باید آگاهی از علائم و نشانه های این بیماری داشته باشیم و سپس با معاینه پزشک میتوان از ابتلا یا عدم ابتلا به بیماری هموروئید مطمئن شویم. به طور کلی علائم بیماری بواسیر شامل موارد زیر میشود از جمله:
هموروئید بیماری شایعی است که در تمامی افراد جامعه با هر سن و سالی دیده میشود اما درصد ابتلای بانوان بسیار بیشتر از مردان است. آن هم به سبب شرایط سختی مانند دوره بارداری و دوران قاعدگی است که زنان در طول زندگی خود تجربه میکنند.
علائمی که آقایان و بانوان هنگام ابتلا به بواسیر با آن رو به رو میشوند یکسان است و گاهی در شدت بیرون زدگی توده تفاوت دیده میشود.
علائم و نشانه های هموروئید معمولا به نوع هموروئید بستگی دارد. که در زیر به انواع هموروئید می پردازیم.
بیشتر بخوانید: راه های درمان هموروئید
علائمی که هر یک از افراد تجربه میکنند موجب متمایز شدن نوع بیماری هموروئید از یک دیگر میشود به این صورت که بیماری بواسیر به 3 نوع مختلف از جمله : ۱- هموروئید داخلی، ۲- هموروئید خارجی،۳- هموروئید ترومبوزه تقسیم بندی میشود که در ادامه به معرفی هر یک از آنها میپردازیم:
سیاهرگ های ناحیه رکتوم که در اثر فشار و کشیدگی متورم شدهاند، در داخل کانال مقعد قرار میگیرند که بسته به شدت بیماری فرد، ممکن است بزرگ تر از حالت عادی شوند و به همراه مدفوع به بیرون از دهانه هدایت شوند. البته حتی گاهی اوقات ممکن است بعد از پایان اجابت مزاج مجددا به داخل مقعد باز نگردد و به صورت یک بیرون زدگی از مقعد نمایان شود. در این شرایط فشار وارد شده به عضلات مقعدی یا قطع جریان خون به توده های بواسیری میتواند درد شدیدی را در ناحیه نشیمنگاهی بیمار ایجاد کند.
البته زمانی که به هموروئید داخلی مبتلا میشوید معمولا نمیتوانید آن را حس کنید یا توده های بواسیری را مشاهده کنید؛ اما با این حال زمانی که مدفوع از رکتوم عبور میکند مشکلاتی را برای فرد ایجاد میکند از جمله:
بیشتر خوانید: درمان شقاق با لیزر در تهران
ابتلا به بواسیر خارجی معمولا در اثر زور زدن بیش از حد در هنگام اجابت مزاج رخ میدهد و میتواند برای افراد بسیار دردناک واقع شود.
سیاهرگ های آسیب دیده و متورم شده در زیر پوست مقعد، ظاهری برجسته ایجاد میکند و توده های بواسیری را پدید میآورد.
به دلیل وجود عصب های حسی قوی که در ناحیه مقعد وجود دارد، بالشتک های بواسیری به درد و خارش بسیار حساس هستند و گاهی تورم زیاد این توده ها منجر به پاره شدن و در نهایت خونریزی آنها میشود.
علائم و نشانه های هموروئید خارجی عبارتند از:
جهت دریافت نوبت معاینه و درمان هموروئید در تهران با کلینیک لیزرشفا تماس بگیرید.
بیشتر بخوانید: راه های کاهش و تسکین درد بواسیر
هموروئید ترومبوزه یکی دیگر از انواع بواسیر است که در اثر لخته شدن خون در مسیر سیاهرگ های آسیب دیده در ناحیه مقعد ایجاد میشود. لخته خون تشکیل شده در داخل ورید هموروئیدی سبب مسدود شدن جریان خون در آن ناحیه میشود و در نهایت فرد درد شدیدی را در ناحیه مقعدی خود احساس میکند.
همورئید های خارجی ترومبوزه حاد، معمولا به صورت یک توده دردناک مایل به آبی تیره در لبه های کانال مقعد ایجاد میشود و تقریبا به اندازه یک لوبیا است!
یکی از مهم ترین عواملی که سبب ایجاد این نوع از بواسیر میشود فشار آوردن بیش از حد به ناحیه مقعدی خصوصا در هنگام اجابت مزاج است. طی تحقیقات انجام شده معمولا افرادی که به واسطه شغلشان تحرک کمتری در روز دارند و برای مدت زمان نسبتا طولانی در حالت نشسته هستند و همینطور کسانی که ورزش های سنگین انجام میدهند و یکباره اجسام سنگین را بلند میکنند بیشتر در معرض ابتلا به هموروئید ترومبوزه قرار میگیرند.
این عارضه دردناک ظرف حداکثر چند ساعت ایجاد میشود و حتی گاهی اوقات ممکن است بدون نیاز به درمان خود به خود بر طرف شود اما با این حال توصیه میشود برای رهایی از درد شدید هموروئید ترومبوزه در اسرع وقت به پزشک متخصص کلورکتال، جراح عمومی یا کلینیک لیزر شفا مراجعه فرمایید.
علائم هموروئید ترومبوزه عبارتند از:
بیشتر بخوانید: مزایا و معایب لیزر هموروئید
باید ها و نباید های مختلفی برای جلوگیری از ابتلا به بیماری بواسیر وجود دارد. اگر هنوز این عارضه را تجربه نکردید پس بهتر است طبق دستورالعمل زیر عمل کنید:
کارهایی که باید انجام دهید |
کارهایی که نباید انجام دهید |
مقدار زیادی مایعات بنوشید | از نوشیدنی های الکلی و کافئین دار اجتناب کنید |
از خوراکی های حاوی فیبر غافل نشوید | از مصرف غذاهای فراوری و سرخ شده پرهیز کنید |
فعالیت های روزانه داشته باشید و ورزش کنید | اجسام سنگین بلند نکنید و بر روی زمین نکشید |
در صورتی که یبوست مبتلا شدید از تنقیه یا ملین ها استفاده کنید | از زور زدن در هنگام اجابت مزاج خودداری کنید |
مدفوع خود را نگه ندارید زیرا باعث یبوست میشود |
از مسکن های حاوی کدئین استفاده نکنید زیرا موجب یبوست میشود |
همانطور که در جدول فوق باید و نبایدهای جلوگیری از بیماری بواسیر را مطالعه کردید برای درک بهتر هر یک از این موارد به توضیحات زیر توجه فرمایید:
جهت دریافت نوبت معاینه و درمان هموروئید در سعادت آباد با کلینیک لیزرشفا تماس بگیرید.
بیشتر بخوانید: راه های درمان بواسیر چیست؟
البته قبل از پرداختن به این موضوع بهتر است به این نکته توجه کنیم که عوارض هموروئید به ندرت رخ میدهد و شایع نیست اما با این حال موارد زیر را شامل میشود:
لخته خون: گاهی اوقات لخته خون میتواند در اثر یک هموروئید ترومبوزه ایجاد شود که البته خطرناک نیست. اما با این حال میتواند درد شدیدی را در ناحیه مقعد ایجاد کند که برای خلاص شدن از آن گاهی نیاز به تخلیه پیدا میشود.
بیشتر بخوانید: انواع روش های جراحی هموروئید
گاهی اوقات افراد به دلیل برخی از علائم مشابهی که از سایر اختلالات گوارشی تجربه میکنند، گمان میکنند به بیماری بواسیر مبتلا شدهاند و حتی ممکن است علائم را جدی نگیرند و در اقدام به روش های درمانی کوتاهی کنند. اما لازم است این موضوع را بدانید که برخی از اختلالات گوارشی برای سلامت فرد تهدید کننده هستند و میبایست برای تشخیص دقیق تر بیماری به پزشک متخصص مراجعه شود.
بیماری های روده که علائم مشابه هموروئید را دارند و میتوانند سبب خونریزی از مقعد و رکتوم شوند عبارتند از:
زمانی که برای معاینه بیشتر به پزشک مراجعه میکنید در وهله اول پزشک از شما میخواهد تا تارخچه پزشکی خود را ارائه دهید و علائم خود را شرح دهید. او از شما در مورد عادات غذایی، عادات مدفوع، استفاده از تنقیه و ملین ها سوالاتی را میپرسد و سپس با توجه به گفته های شما، معاینه فیزیکی را آغاز میکند.
بیشتر بخوانید: هموروئید پرولاپس چیست؟ + راه های درمان بیرون زدگی مقعد
در معاینه فیزیکی علاوه بر موارد گفته شده ممکن است پزشک به یک معاینه دیجیتال رکتوم نیز نیاز داشته باشد که با انگشت آغشته به روغن، راست روده را از نظر هر چیز غیر عادی بررسی میکند:
در صورتی که به بیماری هموروئید مبتلا شدهاید میتوانید در مراحل اولیه، علائم این بیماری را کنترل کنید اما با پیشرفت بیماری و شدید شدن علائم آن درمان های پزشکی میتواند انتخاب خوبی برای رهایی از علائم دردناک هموروئید باشد. در ادامه متن روش های درمانی بواسیر را با یک دیگر بررسی میکنیم:
در اغلب موارد میتوانید علائم خفیف بیماری مقعدی هموروئید را با درمان های خانگی و برخی نکات ساده تسکین دهید از جمله:
بیشتر بخوانید: درمان سریع بواسیر در تهران
در شرایطی که علائم هموروئید خفیف باشد و ناراحتی کمی برای شما ایجاد کند، پزشک معالج ممکن است استفاده از پماد، کرم، شیاف یا پدهای بدون نسخه را به شما پیشنهاد دهد. این محصولات میتواند شامل فندق جادوگر، لیدوکائین یا هیدروکورتیزون باشد.
البته حتما به این موضوع توجه داشته باشید از کرم های استروئیدی بیش از یک هفته استفاده نکنید، مگر اینکه پزشکتان مصرف این داروها را تجویز کرده باشد؛ زیرا در نهایت میتواند پوست شما را نازک کند و عوارض دیگری برایتان به وجود بیاورد.
تنها درصد کمی از افراد در صورت موفقیت آمیز نبودن سایر روش های درمانی، نیاز به جراحی توده های هموروئیدی پیدا میکنند که ممکن است پزشک با توجه به شرایط فرد یکی از تکنیک های زیر را برای درمان انتخاب کند:
جراحی هموروئیدکتومی یک روش درمانی برای برطرف کردن عوارض شدید هموروئید است. برای انجام جراحی باید در ابتدا به پزشک مراجعه کنید و پزشک معالج با توجه به شدت علائم، تاریخچه بیماری و همینطور شرایط شما مناسب ترین روش جراحی را به شما پیشنهاد میدهد. از آنجایی که در برخی از موارد جراحی هموروئیدکتومی همراه با عوارضی مانند درد، خونریزی و یا ابتلا به عفونت همراه است توصیه میشود قبل از تصمیم گیری به انجام این جراحی، با پزشکتان درباره مزایا و معایب آن مشورت کنید.
بیشتر بخوانید: تاثیر ورزش بر هموروئید
بی شک یکی از بهترین و موثرترین تکنیک های درمانی برای از بین بردن هموروئید و رفع علائم آن، درمان بواسیر با لیزر است. پزشک متخصص با استفاده از اشعه پر توان لیزر co2 بافت آسیب دیده را به دقت و با حداقل درد و خونریزی از بدن جدا میکند.
این عمل به صورت سرپایی انجام میشود و فرد تحت بی حسی موضعی قرار میگیرد. درمان بواسیر با لیزر مزایای متعددی را برای بیماران به همراه دارد که برخی از این مزایا عبارتند از:
بیشتر بخوانید: مزایا لیزر هموروئید نسبت به روش جراحی آن
اگر حرکات روده شما با خونریزی همراه است و یا بواسیر شما پس از یک هفته مراقبت خانگی بهبود نیافت، با یک پزشک بواسیر صحبت کنید.
تصور نکنید که خونریزی مقعدی ناشی از هموروئید است، به خصوص اگر تغییراتی در عادات روده ای خود دارید یا اگر مدفوعتان تغییر رنگ یا انسجام داشته باشد. خونریزی مقعد ممکن است با سایر بیماری ها، از جمله سرطان کولورکتال و سرطان مقعد رخ دهد.
اگر مقادیر زیاد خونریزی مقعدی، سرگیجه، گیجی یا ضعف دارید، به اورژانس مراجعه کنید.
ما در این مقاله به معرفی بیماری بواسیر و بررسی علل و علائم هشدار دهنده آن، تا روش های تشخیصی و درمانی پرداختیم. در ادامه برای بررسی اجمالی از بیماری بواسیر، مختصری از آنچه که تاکنون گفتیم آورده شده است:
بواسیر در زنان؛ از تشخیص تا درمان
مزایا و معایب درمان هموروئید با لیزر
دوران نقاهت بعد از عمل جراحی بواسیر داخلی
پرسش های متداول و پاسخ به سوالات هموروئید