یکی از دغدغههای بزرگ افراد خشک مزاج این است که چطور یبوست خودشان را درمان کنند یا چه چیزی بخورند که مدفوع نرمی داشته باشند؟ یا اینکه خوردن چه غذایی و مصرف کدام دارو، منجر به کاهش درد مقعدی ناشی از یبوست میشود؟
اگر شما هم از یبوست رنج میبرید و میخواهید در کمترین زمان ممکن و بدون نیاز به مراجعه به پزشک متخصص این عارضه را درمان کنید، در ادامه این مقاله همراه ما باشید.
علت سفت شدن مدفوع چیست و چرا یبوست میگیریم؟
به گزارش منبع معتبر پزشکی nhsinform.scot علت بروز یبوست و مدفوع نکردن تنها یک دلیل مشخص نیست. بلکه مجموعهای از عوامل دست به دست هم میدهند و مدفوع خشک یا همان یبوست را به وجود میآورند.
از جمله دلایلی که ریسک ابتلای به یبوست را افزایش میدهند، عبارتند از:
- عدم مصرف فیبر کافی در وعدهها غذایی نظیر کاهش مصرف میوه، سبزیجات و غلات
- تغییری غیر عادی در سبک زندگی و روتین روزمره و تغییر عادات غذایی
- عدم داشتن حریم خصوصی حین دفع در دستشویی
- پرهیز از دفع به دلیل ترس از درد مقعد
- عدم تحرک فیزیکی و ورزش نکردن
- طبع گرم بدن و درجه حرارت بالا
- اضافه وزن و یا کمبود وزن شدید
- اظطراب و یا افسردگی
- کم آبی بدن
علائم و نشانه های یبوست و سفت شدن مدفوع چیست؟
وقتی یبوست داشته باشید دفع مدفوع سختتر شده و تکرار این عمل را به طرز قابل توجهی در طول روز کاهش میدهد. کودک یا فرد بزرگسالی که به یبوست مبتلا شده است و از خشک بودن مدفوع خود رنج میبرد، علائم و نشانههای زیر را تجربه خواهد کرد:
- دفع کمتر از 3 بار یا کمتر از حالت نرمال در طول یک هفته
- احساس عدم دفع کامل حتی بعد از اجابت مزاج
- مدفوع خشک، سفت و تودهای شکل
- احساس درد شدید حین دفع مدفوع
- از دست دادن اشتها و میل به غذا
- درد معده و گرفتگی شکمی
- درد مقعدی بعد از دفع
- احساس نفخ در شکم
بیشتر بخوانید: درد مقعدی نشانه چیست؟
راههایی برای تشخیص یبوست در کودکان و بزرگسالان
یبوست یک اختلال گوارشی شایع و اجتناب ناپذیر در نوزادان، کودکان و حتی بزرگسالان است. برای درمان این بیماری عمل جراحی خاصی وجود نداشته و معمولاً به کمک تکنیکهای خانگی و یا با داروهایی که توسط بهترین دکتر متخصص گوارش و یا جراح عمومی توصیه میشود، قابل مدیریت و درمان خواهد بود. با این حال روشهایی وجود دارند که منجر به تشخیص دقیق این عارصه گوارشی میشود که عبارتند از:
معاینه فیزیکی یا بالینی:
در یک معاینه فیزیکی معمولی، پزشک از شما میخواهد تا به پشنت دراز بکشید تا بتواند شکم شما را ببیند و لمس کند. بعد از آنکه پزشک رودهها و قسمت زیرین شکم شما را بررسی کرد، نوبت به معاینه رکتوم میرسد. در این معاینه پزشک دستکشی به دست میکند و در حالی که به پهلو خوابیدید، قسمت انتهایی رکتوم را به منظور یافتن مدفوعی که جمع شده باشد بررسی میکند.
علاوه بر معاینه بالینی ممکن است نیاز به تستها و آزمایشات دیگری نظیر آزمایش خون و یا تست تیروئید داشته باشید. علاوه بر این تستها، آزمایشات دیگری که به شما در تشخیص یبوست پیش از درمان کمک میکند عبارتند از:
- عکسبرداری شکمی
- مانومتری آنورکتال
بیشتر بخوانید: واریس مقعدی چیست؟ + راه های تشخیص بواسیر یا هموروئید
اما حالا که یبوست تشخیص داده شد، نوبت به درمان این بیماری میرسد. شاید این سوال برای شما پیش آمده باشد که برای درمان یبوست چی بخوریم و یا درمان فوری یبوست چیست؟ همراه ما باشید تا با راههای متنوعی از درمان یبوست در خانه آشنا شوید.
جهت تعین وقت جهت تشخیص به موقع یبوست و درمان آن با ما در تماس باشید.
راههای درمان یبوست
راههای طبیعی زیادی وجود دارند که میتوانند برای درمان فوری یبوست و درمان خانگی کار نکردن شکم شما موثر باشند. اما از میان تمامی این راهها، ما به …. ترفند خانگی برای درمان یبوست رسیدیم که جز موارد درمانی منتخب میباشند.
- آب بیشتری بنوشید:
کم آبی بدن به طور منظم میتواند فرد را دچار یبوست کند. برای جلوگیری از این امر، نوشیدن آب کافی و هیدراته ماندن بدن بسیار مهم میباشد. سعی کنید روزانه 6 الی 8 لیوان آب و یا مایعات فاقد قند و بدون گاز مصرف کنید تا مدفوع حجیمتری داشته باشید و دفع آسانتری را نیز تجربه کنید.
- بیشتر ورزش کنید:
ورزش کردن و تحرک داشتن منجر به افزایش خونرسانی به اندامهای داخلی در بدن میشود. ورزشهای ملایمی مانند پیاده روی، شنا، دوچرخه سواری و یا دویدن، همگی منجر به افزایش خونرسانی به رودهها میشود. به دنبال افزایش خونرسانی، حرکات روده نیز تقویت شده و درمان مناسبی برای یبوست به شمار میروند.
- قهوه بنوشید، به خصوص قهوه کافئین دار:
در برخی افراد مصرف قهوه موجب افزایش تحرکات روده شده و میتواند میل به دستشویی رفتن را بالا ببرد. قهوه با تحریک ماهیچههای دستگاه گوارش، موجب ایجاد مدفوع نرم و درمان یبوست میشود! علاوه بر خاصیت تحریک ماهیچههای روده، قهوه با داشتن میزان کمی فیبر محلول میتواند یبوست را در برخی افراد درمان کند.
- مصرف فیبر، میوه و سبزیجات را در طول روز افزایش دهید:
به طور میانگین یک مرد بالغ باید 38 گرم و یک زن بالغ 25 گرم فیبر در طول روز مصرف کند. اما این میزان از فیبررا چطور تامین کنیم؟ با افزایش مصرف میوههایی مانند سیب و گلابی و … و یا افزایش مصرف سبزیجاتی نظیر کاهو و خیار و … میتوانید علاوه بر تامین فیبر روزانه خود، آب کافی و مورد نیاز روزمرهتان را نیز تامین کنید. در جدول زیر میتوانید میزان فیبر هر یک از میوه و سبزیجات را ببینید و متناسب با میل و سلیقه خود، آنها را مصرف کنید:
میوه / سبزیجات | میزان فیبر در هر 100 گرم |
توت فرنگی | 2 گرم |
سیب | 2.4 گرم |
موز | 2.6 گرم |
هویج | 2.8 گرم |
گلابی | 3.1 گرم |
آووکادو | 6.7 گرم |
انواع توتها (تمشک و شاه توت و …) | 8 گرم |
- درمان خانگی یبوست با پروبیوتیک یا مکملهای پروبیوتیکی:
پروبیوتیکها در جلوگیری از یبوست مزمن تا حد قابل توجهی تاثیر دارند. پروبیوتیکها باکتریهای زنده و مفیدی هستند که به طور طبیعی در روده انسان وجود دارند. با افزایش مصرف این ماده از طریق مکمل یا وعدههای غذایی گوناگون، میتوانید یبوست را تا حد قابل توجهی درمان کنید. شاید شناخت منابع سرشار از پروبیوتیک بتواند راهنمای خوبی برای خرید مواد غذایی درمان کننده یبوست باشد:
- ماست
- کیمچی
- سرکه سیب
- چای کامبوجا
- نان خمیر ترش
- پنیر تهیه شده از سیر بز
برای دریافت وقت معاینه جهت درمان یبوست با شماره ۰۲۱۲۲۳۵۹۱۳۵ تماس بگیرید.
- درمان خانگی یبوست با داروهای ملین:
اگر افزایش مصرف فیبر و تغییر عادات زندگی روزمره شما هیچ تاثیری در بهبودی یبوست نداشت، بهتر است تا سری به مطب یک پزشک متخصص گوارش بزنید تا نسخهای از داروهای ملین مناسب با بدن خود را دریافت کنید.
داروهایی که پزشکان ممکن است تجویز کنند در دسته بندیهای زیر قرار خواهند گرفت:
- داروهای حجیم کننده: ملینهایی حاوی فیبر که حجم مدفوع را افزایش میدهد.
- ملینهای محرک: ملینهای تحریک کننده اعصاب روده به منظور افزایش حرکات رودهای.
- داروهای نرم کننده: ملینهایی حاوی روغنهای نرم کننده مدفوع و تسهیل کننده حرکت مدفوع در روده.
- ملینهای اسمزی: ملینهایی که آب را از بافتهای اطراف روده به سمت مدفوع میکشند تا مدفوع نرم شود.
ملینهایی که به توصیه پزشک تجویز میشوند، داروهایی موثر بر درمان یبوست هستند. اگر قصد دارید تا سریعتر از سایر روشها خشکی مزاج خود را درمان کنید، بهتر است تا در اولین فرصت به پزشک متخصص گوارش مراجعه کنید.
بیشتر بخوانید: اگر شقاق درمان نشود چه می شود؟
- با اصلاح عادات اجابت مزاج، یبوست خود را درمان کنید:
برای آنکه رودههای شما حرکات دودی شکل منظم و مرتبی داشته باشند و فعالیت مداومی داشته باشند، بهتر است تا هرگز امر اجابت مزاج و دفع خود را به تاخیر نیندازید. در واقع نباید بدنتان را به زور زدن برای دفع عادت دهید و یا اینکه دستشویی رفتن خودتان را به تاخیر نیندازید.
- شکم و معده خود را ماساژ دهید تا یبوست نگیرید:
برای آنکه حرکات رودهای شما افزایش پیدا کند، میتوانید معده و رودههای خود را با چند قطره روغن نارگیل و یا روغن زیتون در جهت عقربههای ساعت ماساژ دهید. برای این ماساژ بهتر است تا شکم خود را با نوک انگشتان ماساژ دهید تا فشار کمتری به شکمتان وارد شود.
- آلو بخورید:
مردم اغلب از آلو و آب آلو به عنوان یک داروی طبیعی برای درمان خانگی یبوست خود استفاده میکنند. آلو در دسترسترین راهکار طبیعی موجود برای درمان یبوست در خانه میباشد. علاوه بر اینکه آلو منبعی سرشار از فیبر است، مقادیر قابل توجهی از سوربیتول را نیز دارد.
سوربیتول یک الکل قندی با خاصیت ملینی است که مصرف آن در درمان یبوست در خانه موثر خواهد بود.
- درمان یبوست در خانه با دمنوش سنا:
سنا یکی از گیاهان دارویی و ملینی است که در درمان یبوست و رفع سفتی مدفوع موثر میباشد. پزشکان معمولاً مصرف محدود شده سنا را تنها برای بزرگسالان توصیه میکنند. شما میتوانید برای دم کردن دمنوش سنا، از برگ و ریشههای این گیاه استفاده کنید. اما حواستان باشد که مقدار مصرفی آن را تحت نظر داشته باشید چرا که مصرف بیش از اندازه سنا، موجب اسهال و بیرون روی شدید میشود.
بیشتر بخوانید: آیا هموروئید باعث بروز یبوست میشود؟
- درمان یبوست در طب سنتی با گیاهان دارویی:
یکی دیگر از ترفندهایی که برای درمان یبوست در خانه مورد استفاده قرار میگیرد، مصرف داروهای گیاهی است که در طب سنتی خواص درمانی دارند. در درمان یبوست توصیه میشود تا برای رفع خشکی مزاج، از عرق گیاهان دارویی و یا دمنوش آنها استفاده کنید. در ادامه برخی از محبوبترین گیاهان دارویی را به شما معرفی کردیم که تنها در صورت تایید پزشک متخصص بیماریهای مقعدی، قابل مصرف میباشند:
- نوشیدن عرق گزنه برای درمان یبوست
- نوشیدن عرق رازیانه برای درمان یبوست
- نوشیدن دمنوش نعناع برای درمان یبوست
- نوشیدن دمنوش زنجبیل برای درمان یبوست
“زنان باردار به هیچ وجه نباید بدون مشورت با پزشک خود، نوشیدنیها و دمنوشهای گیاهی را مصرف کنند! حتماً برای مصرف این گروه از مواد مفید برای درمان یبوست در زنان باردار، با پزشک خودتان مشورتهای مربوطه را انجام دهید.”
- عسل بخورید تا یبوست نگیرید:
توصیه میشود تا عسل را به تنهایی و یا به صورت ترکیبی از آن با آب لیمو و یا سرکه سیب، روزانه 2 الی 3 وعده در روز مصرف کنید تا از ابتلا به یبوست جلوگیری کنید.
بیشتر بخوانید: علل مختلف درد مقعدی را بشناسید.
- خاکشیر، راهی آسان برای درمان و پیشگیری از ابتلا به یبوست:
مصرف خاکشیر ترفند خانگی مفید دیگری است که سریع و فوری، یبوستهای شدید شما را تنها در خانه درمان میکند.
- شربت لاکتوز بخورید:
لاکتوز یک ماده مسهل است که به طرز رایجی برای درمان یبوست توسط پزشکان و متخصصان گوارش توصیه میشود. این ماده برای گروههای سنی مختفل مفید بوده و به عنوان داروی ضد یبوست شناخته میشود و میتواند مدفوع سفت کودکان و بزرگسالان را نرم کند.
توصیههایی مهم در مورد درمان یبوست در خانه
برای آنکه بتوانید به سرعت و فوری یبوست خودتان را در خانه درمان کنید، بهتر است تا از نکات و توصیههای زیر حتما استفاده کنید:
- در رژیم غذایی خود از حبوبات، نان سبوس دار، میوه و سبزیجات تازه استفاده کنید و سعی کنید تا تمامی میوههای تازه را با پوست میل کنید.
نکته: میوههای آبدار تاثیر بیشتری نسبت به دیگر میوهها دارند و همچنین مصرف سبزیجات به صورت خام و یا مصرف سوپ در رژیم غذایی بسیار تاثیرگذار خواهد بود. در کنار سالاد خودتان هرگز روغن زیتون را فراموش نکنید.
- وعدههای غذایی خود را در یک زمان مشخص مصرف کنید و سیستم دفع بدن خود را به دفع در زمانهای مشخص عادت دهید.
- روزانه 15 الی 30 دقیقه از وقت خود را به ورزش کردن و پیاده روی اختصاص دهید.
- بدن خود را عاد دهید تا حتماً صبحها بعد از بیدار شدن، عمل دفع را انجام دهد.
- از نوشیدن چای غلیظ و قهوه خودداری کنید.
- حتی در زمان بیماری هم کمی از زمان خود را صرف فعالیت فیزیکی کنید.
اگر با رعایت تمامی نکات ذکر شده و مصرف داروها و درمانهای خانگی برای درمان یبوست، موفق به رفع این اختلال گوارشی نشدید حتما به دکتر فوق تخصص یبوست و یا جراح عمومی برای رفع این مشکل مراجعه کنید.
برای رزرو نوبت جهت معاینه، تشخیص و درمان یبوست در تهران با کلینیک لیزرشفا تماس بگیرید.
اگر یبوست درمان نشود، چه عوارضی دارد؟
یبوست کوتاه و مقطعی عارضه خاص و آسیب زایی با خود به همراه ندارد. اما اگر ادامهدار باشد و به یبوست مزمن تبدیل شود، عوارض متعددی از جمله موارد زیر را به همراه خواهد داشت:
- تشویش افکار از آن جهت که به بیماری گوارشی سختی مبتلا شدهاید یا خیر
- ایجاد درد در ناحیه مقعد به خصوص بعد از دفع
- خونریزی از مقعد در اثر زخم مقعدی
- بروز بیرون زدگی مقعدی
- بواسیر یا هموروئید
- شقاق مقعدی
هر یک از عوارض ذکر شده میتوانند بسیار دردناک و آزار دهنده باشند. در نتیجه نیاز به درمان فوری دارند تا این درد و ناراحتی شما را برطرف کنند.
درمان دردهای مقعدی پس از ابتلا به یبوست
بعد از ابتلا به یبوست ممکن است که درد، سوزش و خونریزی در ناحیه مقعد به وجود بیاید که در اینصورت، بهتر است بلافاصله جهت درمان اقدامات لازم صورت بگیرد.
این نوع درد ها در ابتدا بایستی توسط پزشک بررسی شوند تا درمان دارویی مناسب و همچنین دستورالعمل های رفتاری مناسب برای هر فرد داده شود و در مواردی که این بیماری شدت یابد ممکن است فقط با جراحی درمان شود. درمان یبوست در کلینیک لیزرشفا ترس و خجالت نداشته و میتواند تنها با تغییر عادات تغذیهای و تغییر سبک زندگی، رفع و رجوع خواهد شد.
سلام من کلینیک شما لیزر شقاق انجام دادم،ولی ۴۰روز نشده دوباره دکتر میگه شقاق جدید ایجاد شده من نه استرس داشتم نه یبوست خب چرااا؟؟
اینهمه درد تحمل کردم که یه ماه نشده باز شقاق داشته باشم و درد؟ پس لیزر برای چی بود؟
سلام. بهبود زخم ناحيه عمل جراحى بين ٤٠ تا ٦٠ روز طول ميكشد و وجود زخم نشانه عود نيست و بتدريج خوب ميشود. بنابراین بهتر است صبوری کنید و اگر شدت زخم و علائمی مانند درد و خونریزی شدیدتر شد، به پزشک متخصص مراجعه کنید.
سلام، وقتتون بخیر، بنده یک هفته میشه که عمل زیبایی بینی انجام دادم و در این یک هفته قرص هایی که دکتر در جریان این عمل نسخه نوشته بود را خوردم و حتی در این یک هفته بیشترِ غذای من مایعات بود و هیچ مدفوعی نداشتم، ولی الان خیلی سفت و سنگ شده و هرکاری که میکنم مدفوع در نمیاد حتی شربت مگنی میلک هم جوابگو نیست، ممنون میشم راهنماییم کنید🌹
سلام وقتتون بخیر
احتمال دارد از عوارض داروی بیهوشی یا داروهایی که بعد از عمل مصرف میکنید باشد، بهتری است جهت جلوگیری از عوارض یبوست این مورد را با پزشک خود در میان بگذارید و فعالیت بدنی خود را بیشتر کنید.
سلام دکتر من یبوست شدیدی دارم تقریبا هر ۲۰ دقیقه احساس دستشویی دارم ولی موقعی که میرم چند قطره خون میاد بیرون.ملین هم از دیروز دارم استفاده میکنم همراه با آب فراوان فقط یه کم مدفوع بیرون اومده میشه راهنمایی کنین چه کار کنم از درد دو روزه نتونستم از خونه برم بیرون
استفاده از ملین، افزایش مصرف مایعات افزایش فعالیت بدنی میتواند در درمان یبوست کمک کننده باشد.
اما مشهده خون در اثر یبست موردی است که بهتر است مورد بررسی و معاینه قرار بگیرد.
سلام
یک ماهونیم سخت درگیر یبوست واجبات مزاحم
جریان این طورر شروع شد که تقریبا ۵روز اجابت نداشتم
خیلی معذب بودم
اورژانس رفتم انسداد نداشتم
ولی دفع اصلا انجام نمیشد و مخاطی مثل مخاط بینی خارج میشد
دارم منیزیم و سنا و پیک داده شد
به مرحله اسهال و دفع رسید
ولی الان اسهال هم که باشم باید کلی زور بزنم دفع کنم
کلا دفعم سخته و ربطی به یبس بودن ندارن حتی در حالت اسهال که البته فقط با دارو این طوره وگرنه کلا یبس هیچست
خیلی اجابت مزاج سخته
مشکل چیه راه حل چیه
ممنوووونم
سلام وقتتون بخیر
لطفا جهت معاینه و انجام آزمایشات لازم با شماره 02122359135 تماس بگیرید.
سلام
من چن روز مدفوم خیلی سفت شده
حتی موقعی ک میرم دستشویی از شدت درد زیاد گریم میگیره
مدفوع هم تا نصف میاد خیلی سفته میشه مثل سنگ دیگ نمیاد ب بعدش دل درد شدید میگیرم تروخدا جواب بدین
سلام. برای رفع مشکل یبوست می توانید میوه و سبزیجات تازه مصرف کنید و آب فراوان بنوشید. همچنین برای آشنایی با روش های درمان یبوست توصیه میکنیم تا مقاله درمان یبوست از وبسایت ما را مطالعه کنید.
درود
مادرم که سالمندهم هستند چندروزی دفع نداشتندو الان دوروز هست که مدفوع دررکتوم جمع شده. هر چند دقیقه احساس دفع شدید دارد اما مدفوع خارج نمی شود.
غذای ابکی، آلو وزردآلو خیسیده،
پودر پدرولاکس یک بسته به او داده ام(یک قاشق سوپخوری دریک لیوان به فاصله سه ساعت).
روغن زیتون یک قاشق سوپخوری هر سه ساعت .
دیشب یک شیاف گلیسرین هم گذاشتم.اما هیچ تغییری نکرده .دردشدید در مقعد دارد.دیابت تحت کنترل هم دارد.A1Cزیر۵ است.لطفا راهنمایی کنید.
سلام. بهتر است تا هر چه سریع تر به پزشک متخصص در بیمارستان مراجعه کنید تا مشکل مادرتان را بررسی و درمان کنند.
باسلام،باعرض پوزش،بیشتر جوابهای شما کلیشه ای هست و کمکی به این بنده خداها نمیکنه،منم تجربه یبوست داشتم،مخصو صا زمانی که حالت دفع داری ولی بیرون نمیاد،وحشتناکه.بنده خدایی که بااین شرایط کمک میخواد شربت و آب و سبزیجات در اون لحظه کمکی نمیکنه شاید برای دفعات بعدی خوب باشه،ولی اون لحظه واقعا وحشتناک و ترسناک،لطفا چاره ای برای اون لحظه پیدا کنید.ممنون
سلام
مشكل يبوست دو حالت حاد و مزمن دارد. در موارد حاد كه مد نظر شما هست و بيمار متحمل درد شديد بعلت عدم توانايى دفع هست كه بايد به بيمارستان مراجعه كنند و اكثرا هم اين كار را انجام ميدهند و اينها معمولا وقت ندارند كه ايميل بزنند و سوال كنند. اما اكثريت افراد كه دچار يبوست مزمن هستند ولى دفع دارند اما به سختى و پاسخ اينها همان مصرف فراوان آب و سبزى و ميوه هست همراه تغيير شيوه زندگى كه ما هم همين را هميشه توصيه ميكنيم و در نهايت مراجعه به فوق تخصص گوارش است.