مرکز تخصصی درمان بیماری‌های شقاق، بواسیر، فیستول، کیست مویی، زگیل تناسلی و آبسه مقعدی با لیزر

سیگموئیدوسکوپی چیست؟ سیگموئیدوسکوپی چگونه انجام می‌شود و چرا؟ | مرکز تخصصی درمان بیماری های مقعدی با لیزر
آزمایش سیگموئیدوسکوپی

آزمایش سیگموئیدوسکوپی چیست؟ سیگموئیدوسکوپی چگونه انجام میشود؟

5
(1)

شاید در اثر مشکل گوارشی که برای شما به وجود آمده است، پزشک آزمایش سیگموئیدوسکوپی را برای شما تجویز کند تا بتواند علل تغییرات ایجاد شده در عادات روده و ناراحتی به وجود آمده را بررسی کند.

بسیاری از افراد ممکن است برای بار اول که نام این تست را می‌شنوند ترس به دلشان راه دهند و نخواند که پیگیری های لازم را انجام دهند، اما باید بدانید این روش علاوه بر ارزیابی علل تغییرات عادات روده به تشخیص توده های خوش خیم و بد خیم راست روده و انتهای آن می‌پردازد و می‌تواند از بسیاری از خطرات احتمالی پیشگیری کند.

اگر شما هم اطلاعات محدودی درباره این تکنیک دارید، پیشنهاد می‌کنیم برای رسیدن به پاسخ سوال‌هایتان تا انتهای این متن همراه ما باشید:

سیگموئیدوسکوپی چیست؟

ممکن است برای اولین بار که اسم آزمایش سیگموئیدوسکوپی را می‌شنوید ندانید که این آزمایش به چه منظوری انجام می‌شود و دقیقا سیگموئیدوسکوپی روده چیست؟ خب اگر بخواهیم به بیان ساده تر بگوییم، سیگموئیدوسکوپی نوعی آزمایش تشخیصی است که بافت ناحیه کولون سیگموئید (انتهای رکتوم) و رکتوم (انتهای روده بزرگ) را مورد بررسی قرار می‌دهد تا در صورت علائم مشکوکی مانند خونریزی، التهاب و تغییرات در دیواره روده آنها را مورد ارزیابی قرار دهد.

در این روش پزشک معالج با استفاده از یک لوله شفاف و روشن که اصطلاحا پروکتوسکوپ نامیده می‌شود، بافت های پوشاننده ناحیه کولون سیگموئید و رکتوم را مورد بررسی قرار می‌دهد؛ در سیگموئیدوسکوپی نیازی به بیهوشی عمومی نیست و به صورت سرپایی قابل انجام است.

بیشتر بخوانید: درمان بیماری های مقعدی با لیزر

علت انجام و کاربرد آزمایش سیگموئیدوسکوپی

کابرد علت انجام آزمایش سیگموئیدوسکوپی

گاهی اوقات ممکن است پزشک با توجه به سوابق پزشکی و علائم بیماری شما برای تشخیص مشکلات گوارشی آزمایش سیگموئیدوسکوپی را پیشنهاد دهد. انجام این تست به تشخیص شرایط زیر کمک می‌کند:

علاوه بر موارد فوق می‌توان از این تست برای برسی علت موارد زیر نیز استفاده کرد:

برای دریافت وقت معاینه میتوانید با کلینیک لیزرشفا تماس بگیرید و یا از طریق فرم رزرو نوبت اقدام نمایید.

بیشتر بخوانید: علائم و علت بروز بواسیر یا هموروئید چیست؟ + راه های موثر برای درمان بواسیر

سیگموئیدوسکوپی گونه انجام می‌شود؟

بسیاری از افرادی که پزشک آزمایش سیگموئیدوسکوپی را برایشان تجویز کرده است به دنبال این سوال هستند که سیگموئیدوسکوپی چه مراحلی دارد و چگونه انجام می‌شود؟ به طور کلی سیگموئیدوسکوپی انعطاف پذیر به عنوان یک آزمایش سرپایی در کلینیک یا مطب انجام می‌شود که می‌توانید در همان روز مرخص شوید و به خانه بازگردید.

معمولا برای این تست نیازی به بیهوشی عمومی ندارد و پزشک برای شروع به دوز پایین داروهای خواب آور و آرام بخش اکتفا می‌کند. سپس طبق مراحل زیر آزمایش سیگموئیدوسکوپی را برای شما آغاز می‌کند:

  1. بعد از پوشیدن لباس بیمارستان به پهلو چب بر روی تخت خاصی دراز می‌کشید.
  2. پزشک متخصص سیگمویدوسکوپ نازک، منعطف و روغن کاری شده را از طریق دهانه مقعد به سمت رکتوم هدایت می‌کند.
  3. پزشک برای اینکه بتواند روده را به خوبی ملاحظه کند به کمک پمپ هوا را وارد روده بزرگ می‌کند که این کار ممکن است موجب احساس گرفتگی شکم و درد شکمی در شما شود. شما می‌توانید برای مدیریت و کنترل درد چند نفس عمیق بکشید.
  4. در نتیجه پزشک به کمک دوربین اسکوپ تصاویر و ویدیو های ارسال شده از راست روده و کولون سیگموئید (انتهای راست روده) را مورد بررسی قرار می‌دهد.
  5. در صورت نیاز امکان دارد پزشک در حین سیگموئیدوسکوپی ابزاری را به نام اسکوپ وارد رکتوم کند تا بتواند از پولیپ نمونه برداری انجام دهد.
  6. در آخر اگر پزشک پولیپ های برگ تری را در بافت روده مشاهده کرد ممکن است آنها را به آرامی حذف کند.

بیشتر بخوانید: علت درد های مقعدی چیست؟ + چرا باید خونریزی مقعدی را جدی بگیریم؟

مزایای آزمایش سیگموئیدوسکوپی

مزایا ازمایش سیگموئیدوسکوپی

آزمایش سیگموئیدوسکوپی یکی از راه های تشخیصی سرطان روده بزرگ یا سایر توده هاست که از این طریق می‌تواند به تشخیص زود هنگام سرطان روده و درمان توده هایی که هنوز خطرناک و سرطانی نشدند کمک کند. علاوه بر آن آزمایش سیگموئیدوسکوپی قادر است به بررسی مشکلات روده نیز بپردازد.

مطالب مرتبط: راه های پیشگیری از ابتلا به سرطان کلورکتال

عوارض و خطرات آزمایش سیگموئیدوسکوپی

یکی از موضوعاتی ممکن است برای بسیاری از افراد چالش بر انگیز باشد این است که آیا سیگموئیدوسکوپی برای بدن مضر است یا خیر؟ برای پاسخ باید بگوییم این روش تشخیصی در موارد نادری ممکن است برخی از خطرات را برای فرد به همراه داشته باشد از جمله:

  • خونریزی مقعد (تا دو هفته بعد از آزمایش که معمولا برطرف می‌شود و جای نگرانی ندارد.)
  • واکنش آلرژیک به مواد آرام بخش (این می‌تواند شامل حالت تهوع، استف راغ یا سردرد موقت شود.)
  • سوراخ شدن دیواره روده بزرگ (یک عارضه جدی و در عین حال بسیار نادر است و می‌توانند باعث ابتلا فرد به عفونت یا خونریزی شدید شود.)

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره مزایا و معایب سیگموئیدوسکوپی با پزشکان کلینیک لیزرشفا به شماره ۰۲۱۲۲۳۵۹۱۳۵ در ارتباط باشید.

برای کاهش عوارض سیگموئیدوسکوپی چه کاری باید انجام داد؟

برای به حداقل رساندن عوارض نادر این روش تشخیصی توصیه می‌شود نکات زیر را پیش از آزمایش سیگموئیدوسکوپی رعایت کنید:

  • در صورتی که باردار یا شیرده هستید، ممکن است لازم باشد از داروهای خواب آور استفاده نکنید.
  • در صورتی که از دارو خاصی استفاده می‌کنید ممکن است پزشک از شما بخواهد مصرف آ ن را قبل از سیگموئیدوسکوپی متوقف کنید.
  • دستورالعمل های پزشک خود را برای آماده سازی روده به دقت دنبال کنید. روده شما باید کاملا خالی باشد تا احساس درد و ریسک خونریزی از روده کاهش یابد.
  • در صورتی که به بیماری قلبی یا ریوی دچار هستید باید حتما قبل از انجمام سیگموئیدوسکوپی این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید چرا که ممکن است داروهای آرام بخش بر شما تاثیر منفی بگذارد.

آماده شدن برای انجام سیگموئیدوسکوپی

مراقبت های قبل از سیگموئیدوسکوپی

شرایط آماده شدن برای آزمایش سیگموئیدوسکوپی و کولونوسکوپی مشابه یکدیگر است. پزشک از شما می‌خواهد دو ساعت پیش از آغاز آزمایش، روده‌ی خود را خالی نگه دارید. در صورتی که نیاز باشد تا تما کولون مورد بررسی قرار گیرد ممکن است همانند روش کولونوسکوپی چند روز قبل از انجام تست رژیم غذایی مشخصی به شما داده شود.

علاوه بر آن پزشک برای پاکسازی و تخلیه کامل روده استفاده از پودر یا قرص های ملین روده را به شما پیشنهاد می‌دهد تا در روز آزمایش با مشکل مواجه نشوید. از دیگر نکات مهم قبل از انجام تست بررسی کولون و سیگموئید، اجتناب از مصرف مایعات به رنگ قرمز یا بنفش است. چرا که این نوع مایعات در حین انجام آزمایش سیگموئیدوسکوپی ممکن است با خون در روده بزرگ اشتباه گرفته شود.

” سیگموئیدوسکوپی یکی از روش های تشخیصی کم تهاجم است که می‌تواند به خوبی مشکلات و ناهنجاری های ایجاد شده در روده بزرگ را شناسایی کند. اگر سلامت بدنتان برایتان مهم است، از انجام این تکنیک خارق العاده درمانی قافل نشوید. “

بیشتر بخوانید: علائم بروز فیستول مقعدی چیست؟ + فیستول مقعدی را چگونه تشخیص دهیم؟

در چه سنی باید سیگموئیدوسکوپی انجام داد؟

به گفته منبع معتبر www.hopkinsmedicine.org :

سیگموئیدوسکوپی یک نوع آزمایش تشخیصی برای غربالگری سرطان روده بزرگ و رکتوم است. به طور کلی متخصصان گوارش توصیه می‌کنند چه زنان و چه مردان از برنامه غربالگری سرطان روده بزرگ و رکتوم از سن 50 سالگی به بعد پیروی کنند.

“A sigmoidoscopy is one type of test used to screen for colon and rectal cancers. Health experts recommend that both men and women follow a colon and rectal cancer screening schedule starting at age 50.”

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنم؟

اگر بعد از آزمایش سیگموئیدوسکوپی برخی از علائم را تجربه کردید توصیه می‌شود پزشک متخصص گوارش خود را در جریان این موارد قرار دهید:

شما میتوانید تمامی سوالات خود را در انتهای این صفحه مطرح نمایید، دکتر داود تاجبخش در اولین فرصت پاسخگوی سوالات شما خواهند بود.

بیشتر بخوانید: کیست مویی چیست؟ + درمان کیست مویی با لیزر

سوالات متداول درباره سیگموئیدوسکوپی

سیگموئیدوسکوپی به عنوان یک روش کمی ایمن‌تر در نظر گرفته می‌شود. هر دو روش، زمانی که توسط یک متخصص ماهر در زمینه گوارش انجام می‌شوند، بسیار ایمن هستند. اما نکته‌ای که قابل توجه است، این است که سیگموئیدوسکوپی دارای کمترین ناوبری در دستگاه آندوسکوپی است. به همین دلیل، خطر وقوع آسیب به روده بزرگ یا دیواره رکتوم در این روش کاهش می‌یابد.
سیگموئیدوسکوپی انعطاف‌پذیر زمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد که به جای انجام کولونوسکوپی کامل، تنها نیاز به یک بررسی سریع و غیر تهاجمی از کولون وجود داشته باشد. به عبارت دیگر، این روش برای کاهش ناراحتی، از مواد بیهوشی استفاده نمی‌شود. در طول این بررسی، ممکن است یک نمونه کوچک از بافت (بیوپسی) گرفته شود، اما در نهایت این فرآیند بدون درد انجام می‌شود.
خیر، به طور کلی پس از انجام سیگموئیدوسکوپی، نیازی به استراحت طولانی مدت ندارید و می‌توانید فعالیت ‌های روزمره خود را انجام دهید.
خیر، سیگموئیدوسکوپی بدون درد انجام می‌شود. از طریق اندوسکوپی انعطاف ‌پذیر وارد روده می‌شود و بدون نیاز به جراحی بافت داخلی را می‌توان مشاهده کرد. اگر چه ممکن است حس تحریک یا سوزش کوچکی در طول آزمایش احساس شود، اما این تجربه عموماً بسیار تحمل‌پذیر است.
در بیشتر موارد، سیگموئیدوسکوپی به صورت بیرون از بیمارستان و به صورت روزکاری انجام می‌شود و نیاز به بستری ندارید. پس از آزمایش، معمولاً به خانه بازمی‌گردید.
بله، ممکن است بعد از سیگموئیدوسکوپی برخی عوارض مانند خونریزی کم، تحریک روده یا تغییرات در ترشحات مشاهده شود. این عوارض معمولاً به طور خودبخود و در چند روز اول بهبود می‌یابند.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

از راست به چپ به ما امتیاز دهید.

میانگین امتیازات 5 / 5. تعداد رای‌ها: 1

بدون امتیاز

8 در مورد “آزمایش سیگموئیدوسکوپی چیست؟ سیگموئیدوسکوپی چگونه انجام میشود؟”

  1. سلام دکتر به من گفته باید آزمایش سیگموئیدوسکوپی انجام بدم. خیلی استرس دارم
    این آزمایش درد داره؟

    1. این آزمایش بصورت سرپایی در کلینیک های پزشکی انجام میشود و دردناک نیست. از این رو پزشک از داروی بیهوشی عموما استفاده نمی کند ففقط ممکن است جهت احساس نکردن معاینه براب برخی از بیماران از داروی خواب اور با دوز پایین استفاده کنند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا
تماس با ما مسیریابی