مرکز تخصصی درمان بیماری‌های شقاق، بواسیر، فیستول، کیست مویی، زگیل تناسلی و آبسه مقعدی با لیزر

علت یبوست چیست؟ بهترین راه های درمان یبوست و خشکی مزاج - دکتر داود تاجبخش

درمان يبوست و مدفوع سخت

2
(2)

یکی از دغدغه‌های بزرگ افراد خشک مزاج این است که چطور یبوست خودشان را درمان کنند یا چه چیزی بخورند که مدفوع نرمی داشته باشند؟ یا اینکه خوردن چه غذایی و مصرف کدام دارو، منجر به کاهش درد مقعدی ناشی از یبوست می‌شود؟

اگر شما هم از یبوست رنج می‌برید و می‌خواهید در کمترین زمان ممکن و بدون نیاز به مراجعه به پزشک متخصص این عارضه را درمان کنید، در ادامه این مقاله همراه ما باشید.

علت سفت شدن مدفوع چیست و چرا یبوست می‌گیریم؟

به گزارش منبع معتبر پزشکی nhsinform.scot علت بروز یبوست و مدفوع نکردن تنها یک دلیل مشخص نیست. بلکه مجموعه‌ای از عوامل دست به دست هم می‌دهند و مدفوع خشک یا همان یبوست را به وجود می‌آورند.

از جمله دلایلی که ریسک ابتلای به یبوست را افزایش می‌دهند، عبارتند از:

  • عدم مصرف فیبر کافی در وعده‌ها غذایی نظیر کاهش مصرف میوه، سبزیجات و غلات
  • تغییری غیر عادی در سبک زندگی و روتین روزمره و تغییر عادات غذایی
  • عدم داشتن حریم خصوصی حین دفع در دستشویی
  • پرهیز از دفع به دلیل ترس از درد مقعد
  • عدم تحرک فیزیکی و ورزش نکردن
  • طبع گرم بدن و درجه حرارت بالا
  • اضافه وزن و یا کمبود وزن شدید
  • اظطراب و یا افسردگی
  • کم آبی بدن

علائم و نشانه های یبوست و سفت شدن مدفوع چیست؟

علائم و نشانه های بروز یبوست در بزرگسالان

وقتی یبوست داشته باشید دفع مدفوع سخت‌‌تر شده و تکرار این عمل را به طرز قابل توجهی در طول روز کاهش می‌دهد. کودک یا فرد بزرگسالی که به یبوست مبتلا شده است و از خشک بودن مدفوع خود رنج می‌برد، علائم و نشانه‌های زیر را تجربه خواهد کرد:

  • دفع کمتر از 3 بار یا کمتر از حالت نرمال در طول یک هفته
  • احساس عدم دفع کامل حتی بعد از اجابت مزاج
  • مدفوع خشک، سفت و توده‌ای شکل
  • احساس درد شدید حین دفع مدفوع
  • از دست دادن اشتها و میل به غذا
  • درد معده و گرفتگی شکمی
  • درد مقعدی بعد از دفع
  • احساس نفخ در شکم

بیشتر بخوانید: درد مقعدی نشانه چیست؟

راه‌هایی برای تشخیص یبوست در کودکان و بزرگسالان

یبوست یک اختلال گوارشی شایع و اجتناب ناپذیر در نوزادان، کودکان و حتی بزرگسالان است. برای درمان این بیماری عمل جراحی خاصی وجود نداشته و معمولاً به کمک تکنیک‌های خانگی و یا با داروهایی که توسط بهترین دکتر متخصص گوارش و یا جراح عمومی توصیه می‌شود، قابل مدیریت و درمان خواهد بود. با این حال روش‌هایی وجود دارند که منجر به تشخیص دقیق این عارصه گوارشی می‌شود که عبارتند از:

معاینه فیزیکی یا بالینی:

در یک معاینه فیزیکی معمولی، پزشک از شما می‌خواهد تا به پشنت دراز بکشید تا بتواند شکم شما را ببیند و لمس کند. بعد از آنکه پزشک روده‌ها و قسمت زیرین شکم شما را بررسی کرد، نوبت به معاینه رکتوم می‌رسد. در این معاینه پزشک دستکشی به دست می‌کند و در حالی که به پهلو خوابیدید، قسمت انتهایی رکتوم را به منظور یافتن مدفوعی که جمع شده باشد بررسی می‌کند.

علاوه بر معاینه بالینی ممکن است نیاز به تست‌ها و آزمایشات دیگری نظیر آزمایش خون و یا تست تیروئید داشته باشید. علاوه بر این تست‌ها، آزمایشات دیگری که به شما در تشخیص یبوست پیش از درمان کمک می‌کند عبارتند از:

  • عکسبرداری شکمی
  • مانومتری آنورکتال

بیشتر بخوانید: واریس مقعدی چیست؟ + راه های تشخیص بواسیر یا هموروئید

اما حالا که یبوست تشخیص داده شد، نوبت به درمان این بیماری می‌رسد. شاید این سوال برای شما پیش آمده باشد که برای درمان یبوست چی بخوریم و یا درمان فوری یبوست چیست؟ همراه ما باشید تا با راه‌های متنوعی از درمان یبوست در خانه آشنا شوید.

جهت تعین وقت جهت تشخیص به موقع یبوست و درمان آن با ما در تماس باشید.

راه‌های درمان یبوست

راه های درمان یبوست و مدفوع تیکه تیکه

راه‌های طبیعی زیادی وجود دارند که می‌توانند برای درمان فوری یبوست و درمان خانگی کار نکردن شکم شما موثر باشند. اما از میان تمامی این راه‌ها، ما به …. ترفند خانگی برای درمان یبوست رسیدیم که جز موارد درمانی منتخب می‌باشند.

  1. آب بیشتری بنوشید:

کم آبی بدن به طور منظم می‌تواند فرد را دچار یبوست کند. برای جلوگیری از این امر، نوشیدن آب کافی و هیدراته ماندن بدن بسیار مهم می‌باشد. سعی کنید روزانه 6 الی 8 لیوان آب و یا مایعات فاقد قند و بدون گاز مصرف کنید تا مدفوع حجیم‌تری داشته باشید و دفع آسان‌تری را نیز تجربه کنید.

  1. بیشتر ورزش کنید:

ورزش کردن و تحرک داشتن منجر به افزایش خونرسانی به اندام‌های داخلی در بدن می‌شود. ورزش‌های ملایمی مانند پیاده روی، شنا، دوچرخه سواری و یا دویدن، همگی منجر به افزایش خونرسانی به روده‌‌ها می‌شود. به دنبال افزایش خونرسانی، حرکات روده نیز تقویت شده و درمان مناسبی برای یبوست به شمار می‌روند.

  1. قهوه بنوشید، به خصوص قهوه کافئین دار:

در برخی افراد مصرف قهوه موجب افزایش تحرکات روده شده و می‌تواند میل به دستشویی رفتن را بالا ببرد. قهوه با تحریک ماهیچه‌های دستگاه گوارش، موجب ایجاد مدفوع نرم و درمان یبوست می‌شود! علاوه بر خاصیت تحریک ماهیچه‌های روده، قهوه با داشتن میزان کمی فیبر محلول می‌تواند یبوست را در برخی افراد درمان کند.

  1. مصرف فیبر، میوه و سبزیجات را در طول روز افزایش دهید:

به طور میانگین یک مرد بالغ باید 38 گرم و یک زن بالغ 25 گرم فیبر در طول روز مصرف کند. اما این میزان از فیبررا چطور تامین کنیم؟ با افزایش مصرف میوه‌هایی مانند سیب و گلابی و … و یا افزایش مصرف سبزیجاتی نظیر کاهو و خیار و … می‌توانید علاوه بر تامین فیبر روزانه خود، آب کافی و مورد نیاز روزمره‌تان را نیز تامین کنید. در جدول زیر می‌توانید میزان فیبر هر یک از میوه و سبزیجات را ببینید و متناسب با میل و سلیقه خود، آن‌ها را مصرف کنید:

میوه / سبزیجات میزان فیبر در هر 100 گرم
توت فرنگی 2 گرم
سیب 2.4 گرم
موز 2.6 گرم
هویج 2.8 گرم
گلابی 3.1 گرم
آووکادو 6.7 گرم
انواع توت‌ها (تمشک و شاه توت و …) 8 گرم

 

  1. درمان خانگی یبوست با پروبیوتیک یا مکمل‌های پروبیوتیکی:

پروبیوتیک‌ها در جلوگیری از یبوست مزمن تا حد قابل توجهی تاثیر دارند. پروبیوتیک‌ها باکتری‌های زنده و مفیدی هستند که به طور طبیعی در روده انسان وجود دارند. با افزایش مصرف این ماده از طریق مکمل یا وعده‌های غذایی گوناگون، می‌توانید یبوست را تا حد قابل توجهی درمان کنید. شاید شناخت منابع سرشار از پروبیوتیک بتواند راهنمای خوبی برای خرید مواد غذایی درمان کننده یبوست باشد:

  • ماست
  • کیمچی
  • سرکه سیب
  • چای کامبوجا
  • نان خمیر ترش
  • پنیر تهیه شده از سیر بز

برای دریافت وقت معاینه جهت درمان یبوست با شماره ۰۲۱۲۲۳۵۹۱۳۵ تماس بگیرید.

  1. درمان خانگی یبوست با داروهای ملین:

اگر افزایش مصرف فیبر و تغییر عادات زندگی روزمره شما هیچ تاثیری در بهبودی یبوست نداشت، بهتر است تا سری به مطب یک پزشک متخصص گوارش بزنید تا نسخه‌ای از داروهای ملین مناسب با بدن خود را دریافت کنید.

داروهایی که پزشکان ممکن است تجویز کنند در دسته بندی‌های زیر قرار خواهند گرفت:

  • داروهای حجیم کننده: ملین‌هایی حاوی فیبر که حجم مدفوع را افزایش می‌دهد.
  • ملین‌های محرک: ملین‌های تحریک کننده اعصاب روده به منظور افزایش حرکات روده‌ای.
  • داروهای نرم کننده: ملین‌هایی حاوی روغن‌های نرم کننده مدفوع و تسهیل کننده حرکت مدفوع در روده.
  • ملین‌های اسمزی: ملین‌هایی که آب را از بافت‌های اطراف روده به سمت مدفوع می‌کشند تا مدفوع نرم شود.

ملین‌هایی که به توصیه پزشک تجویز می‌شوند، داروهایی موثر بر درمان یبوست هستند. اگر قصد دارید تا سریع‌تر از سایر روش‌ها خشکی مزاج خود را درمان کنید، بهتر است تا در اولین فرصت به پزشک متخصص گوارش مراجعه کنید.

بیشتر بخوانید: اگر شقاق درمان نشود چه می شود؟

  1. با اصلاح عادات اجابت مزاج، یبوست خود را درمان کنید:

برای آنکه روده‌های شما حرکات دودی شکل منظم و مرتبی داشته باشند و فعالیت مداومی داشته باشند، بهتر است تا هرگز امر اجابت مزاج و دفع خود را به تاخیر نیندازید. در واقع نباید بدنتان را به زور زدن برای دفع عادت دهید و یا اینکه دستشویی رفتن خودتان را به تاخیر نیندازید.

  1. شکم و معده خود را ماساژ دهید تا یبوست نگیرید:

برای آنکه حرکات روده‌ای شما افزایش پیدا کند، می‌توانید معده و روده‌های خود را با چند قطره روغن نارگیل و یا روغن زیتون در جهت عقربه‌های ساعت ماساژ دهید. برای این ماساژ بهتر است تا شکم خود را با نوک انگشتان ماساژ دهید تا فشار کمتری به شکمتان وارد شود.

  1. آلو بخورید:

مردم اغلب از آلو و آب آلو به عنوان یک داروی طبیعی برای درمان خانگی یبوست خود استفاده می‌کنند. آلو در دسترس‌ترین راهکار طبیعی موجود برای درمان یبوست در خانه می‌باشد. علاوه بر اینکه آلو منبعی سرشار از فیبر است، مقادیر قابل توجهی از سوربیتول را نیز دارد.

سوربیتول یک الکل قندی با خاصیت ملینی است که مصرف آن در درمان یبوست در خانه موثر خواهد بود.

  1. درمان یبوست در خانه با دمنوش سنا:

سنا یکی از گیاهان دارویی و ملینی است که در درمان یبوست و رفع سفتی مدفوع موثر می‌باشد. پزشکان معمولاً مصرف محدود شده سنا را تنها برای بزرگسالان توصیه می‌کنند. شما می‌توانید برای دم کردن دمنوش سنا، از برگ و ریشه‌های این گیاه استفاده کنید. اما حواستان باشد که مقدار مصرفی آن را تحت نظر داشته باشید چرا که مصرف بیش از اندازه سنا، موجب اسهال و بیرون روی شدید می‌شود.

بیشتر بخوانید: آیا هموروئید باعث بروز یبوست می‌شود؟

  1. درمان یبوست در طب سنتی با گیاهان دارویی:

یکی دیگر از ترفندهایی که برای درمان یبوست در خانه مورد استفاده قرار می‌گیرد، مصرف داروهای گیاهی است که در طب سنتی خواص درمانی دارند. در درمان یبوست توصیه می‌شود تا برای رفع خشکی مزاج، از عرق گیاهان دارویی و یا دمنوش آن‌ها استفاده کنید. در ادامه برخی از محبوب‌ترین گیاهان دارویی را به شما معرفی کردیم که تنها در صورت تایید پزشک متخصص بیماری‌های مقعدی، قابل مصرف می‌باشند:

  • نوشیدن عرق گزنه برای درمان یبوست
  • نوشیدن عرق رازیانه برای درمان یبوست
  • نوشیدن دمنوش نعناع برای درمان یبوست
  • نوشیدن دمنوش زنجبیل برای درمان یبوست

“زنان باردار به هیچ وجه نباید بدون مشورت با پزشک خود، نوشیدنی‌ها و دمنوش‌های گیاهی را مصرف کنند! حتماً برای مصرف این گروه از مواد مفید برای درمان یبوست در زنان باردار، با پزشک خودتان مشورت‌های مربوطه را انجام دهید.”

  1. عسل بخورید تا یبوست نگیرید:

توصیه می‌شود تا عسل را به تنهایی و یا به صورت ترکیبی از آن با آب لیمو و یا سرکه سیب، روزانه 2 الی 3 وعده در روز مصرف کنید تا از ابتلا به یبوست جلوگیری کنید.

بیشتر بخوانید: علل مختلف درد مقعدی را بشناسید.

  1. خاکشیر، راهی آسان برای درمان و پیشگیری از ابتلا به یبوست:

مصرف خاکشیر ترفند خانگی مفید دیگری است که سریع و فوری، یبوست‌های شدید شما را تنها در خانه درمان می‌کند.

  1. شربت لاکتوز بخورید:

لاکتوز یک ماده مسهل است که به طرز رایجی برای درمان یبوست توسط پزشکان و متخصصان گوارش توصیه می‌‌شود. این ماده برای گروه‌های سنی مختفل مفید بوده و به عنوان داروی ضد یبوست شناخته می‌شود و می‌تواند مدفوع سفت کودکان و بزرگسالان را نرم کند.

توصیه‌هایی مهم در مورد درمان یبوست در خانه

برای آنکه بتوانید به سرعت و فوری یبوست خودتان را در خانه درمان کنید، بهتر است تا از نکات و توصیه‌های زیر حتما استفاده کنید:

  1. در رژیم غذایی خود از حبوبات، نان سبوس دار، میوه و سبزیجات تازه استفاده کنید و سعی کنید تا تمامی میوه‌های تازه را با پوست میل کنید.

نکته: میوه‌های آبدار تاثیر بیشتری نسبت به دیگر میوه‌ها دارند و همچنین مصرف سبزیجات به صورت خام و یا مصرف سوپ در رژیم غذایی بسیار تاثیرگذار خواهد بود. در کنار سالاد خودتان هرگز روغن زیتون را فراموش نکنید.

  1. وعده‌های غذایی خود را در یک زمان مشخص مصرف کنید و سیستم دفع بدن خود را به دفع در زمان‌های مشخص عادت دهید.
  2. روزانه 15 الی 30 دقیقه از وقت خود را به ورزش کردن و پیاده روی اختصاص دهید.
  3. بدن خود را عاد دهید تا حتماً صبح‌ها بعد از بیدار شدن، عمل دفع را انجام دهد.
  4. از نوشیدن چای غلیظ و قهوه خودداری کنید.
  5. حتی در زمان بیماری هم کمی از زمان خود را صرف فعالیت فیزیکی کنید.

اگر با رعایت تمامی نکات ذکر شده و مصرف داروها و درمان‌های خانگی برای درمان یبوست، موفق به رفع این اختلال گوارشی نشدید حتما به دکتر فوق تخصص یبوست و یا جراح عمومی برای رفع این مشکل مراجعه کنید.

برای رزرو نوبت جهت معاینه، تشخیص و درمان یبوست در تهران با کلینیک لیزرشفا تماس بگیرید.

اگر یبوست درمان نشود، چه عوارضی دارد؟

یبوست کوتاه و مقطعی عارضه خاص و آسیب زایی با خود به همراه ندارد. اما اگر ادامه‌دار باشد و به یبوست مزمن تبدیل شود، عوارض متعددی از جمله موارد زیر را به همراه خواهد داشت:

هر یک از عوارض ذکر شده می‌توانند بسیار دردناک و آزار دهنده باشند. در نتیجه نیاز به درمان فوری دارند تا این درد و ناراحتی شما را برطرف کنند.

درمان دردهای مقعدی پس از ابتلا به یبوست

بعد از ابتلا به یبوست ممکن است که درد، سوزش و خونریزی در ناحیه مقعد به وجود بیاید که در اینصورت، بهتر است بلافاصله جهت درمان اقدامات لازم صورت بگیرد.

این نوع درد ها در ابتدا بایستی توسط پزشک بررسی شوند تا درمان دارویی مناسب و همچنین دستورالعمل های رفتاری مناسب برای هر فرد داده شود و در مواردی که این بیماری شدت یابد ممکن است فقط با جراحی درمان شود. درمان یبوست در کلینیک لیزرشفا ترس و خجالت نداشته و می‌تواند تنها با تغییر عادات تغذیه‌ای و تغییر سبک زندگی، رفع و رجوع خواهد شد.

سوالات متداول دربره یبوست و راه های درمان آن

بله! یبوست یکی از اختلالات گوارشی رایج در میان زنان و مردان بوده که با 12 درمان خانگی و طبیعی که معرفی شد، می‌تواند در خانه درمان شود. اگر خشکی مزاج و یبوست شما ادامه دار شد و شاهد روند بهبودی نبودید، بهتر است تا با مشورت با پزشک متخصص درمانی موثرتر را در پیش بگیرید.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

از راست به چپ به ما امتیاز دهید.

میانگین امتیازات 2 / 5. تعداد رای‌ها: 2

بدون امتیاز

134 در مورد “درمان يبوست و مدفوع سخت”

  1. سلام من 4 روزه که مدفوع ندارم ولی احساس میکنم شکمم باد کرده و یکسره باد معده دارم ولی حس میکنم مدفوع دارم میرم دستشویی مدفوعم نمیاد چیکار کنم

    1. سلام. تنها راه حل این مشکل این است که تا ميتوانيد راه برويد و آب بنوشيد و صبر به خرج دهید.

  2. سلام من 45 سالمه چند روز هی که احساس میکنم مدفوعم کامل خارج نمیشه ،روزب دوبار مدفوع میکنم ولی نه به طور کامل.مدغوعم سفت نیست ودردم ندارم ولی نمی دونم چرا کامل خارج نمیشه لطفاً راهنماییم کنید ممنونم

  3. سلام ؛
    با عرض پوزش من دچار سفتی مدفوع شدم دقیقا در ناحیه ی مقعد یعنی نمی تونم دفع کنم درد زیاد و خون ریزی همراهش هست
    اصلا دفع نمیشه دیگه نمی تونم اصلا تحمل کنم
    باید جراحی بشه؟

    1. سلام
      احتمالا دچار زخم مقعد يا شقاق شده ايد و نياز به معاينه و درمان دارد. در صورت تمايل ميتوانيد بمركز ما كه معاينه و درمان براى بانوان توسط متخصص خانم انجام ميشود مراجعه كنيد. تلفن تعيين نوبت ☎️ ٢٢٣٦٠٥٠٦-٢٢٣٦١٠٧٢-٢٢٣٥٩١٣٥

    2. Avatar photo
      دکتر داود تاجبخش

      سلام. شما به یبوست یا خشکی مدفوع مبتلا شدید. برای درمان بهتر است تا میزان آب بیشتر، سبزیجات و مواد غذایی سرشار از فیبر را مصرف کنید. اما اگر شدت یبوست شما زیاد است بهتر است تا حتما به پزشک متخصص گوارش جهت درمان این اختلال مراجعه کنید.

  4. سلام من ۱۰ سالمه و یه ۲ روزه مدفوع ام خارج نمیشه و درد سوزش شدید داره
    که دلم میخواد بمیرم از بس درد می‌کنه نمیدونم چکار کنم

    1. سلام
      داخل لگن آبگرم بنشينيد و يا با شلنگ آبگرم به ناحيه مقعد آب بپاشيد تا بتدريج مدفوع خارج شود.

  5. سلام ببخشید من ده روز رفتم کربلا و شکمم کار نکرد الان مدفوعم سفت شده هموروئید هم دارم درد خیلی دارم هرکار میکنم نمیتونم دفع کنم هروقت میرم دستشویی اصلا احساس منم دستشویی ندارم چیکار کنم باردار هم هستم

    1. Avatar photo
      پزشک کلینیک

      سلام. میزان فعالیت روزمره خودتان را بیشتر کنید و آب فراوانی بنوشید. همچنین مصرف میوه های ملین و سبزی تازه بسیار موثر است.

    1. Avatar photo
      دکتر داود تاجبخش

      سلام
      با توجه به اين علايم نياز به معاينه و عمل با ليزر داريد
      ☎️٢٢٣٥٩١٣٥-٢٢٣٦١٠٧٢

  6. سلام من دستشویم خیلی سفته وحالت گوشت اضافه در مقعدم است ووقتی دستشویی میخام بکنم نمیتونم خیلی خارش میسوزه خسته شدم از این درد

    1. Avatar photo
      پزشک کلینیک

      سلام
      به علت يبوست و خشكى مدفوع دچار زخم مقعد يا شقاق شده ايد كه نياز به مراجعه و درمان داريد كه ميتوانيد به مركز ما مراجعه نماييد.☎️٢٢٣٥٩١٣٥-٢٢٣٦٠٥٠٦

  7. سلام دکترمن یبوست گرفتم دوهفتست امااین بارونمیتونم دفع کنم هم خون میادهم دردداره وهم خیلی بزرگه نمیشه دراومد.دکترم نمیخوام برم لطفایه راهکاربدین هرکاری میکنم نمیشه درضمن شربت انجیرهم خوردم امااینونرم نمیکنه همونجوری سفته

  8. معصومه دودانگه

    من دوماه یبوست گرفتم هرروزمدفوع دارم ولی صفت هستش وقتی میخوادم مدفوع کنم دردشدید دارم بعدیه دوساعت درددارم بعدخوب میشه گاهی اول مدفوع صفت بعدش نرم میشه میشه کمکم کنیدچه کنم‌گاهی نشستن برام سخت ولی خون ریزی ندارم

    1. Avatar photo
      پزشک کلینیک

      سلام. بهتر است برای رفع این مشکل آب بیشتری بنوشید، ورزش کنید و میوه و سبزیجات بیشتری مصرف کنید. اما اگر درد و یا خونریزی را تجربه کردید، ممکن است به زخم مشقعد یا شقاق مبتلا شده باشید که بهتر است برای درمان با مرکز کلینیک لیزرشفا تماس بگیرید.
      22360506 – 22359135

  9. سلام من وقتی مدفوع کنم نمیاد خیلی سفت شده و خیلی درد میکنه و نمیتونم بشینم وآیا از شربت یبوست استفاده کنم حالم خوب میشه خیلی نگرانم

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا
تماس با ما مسیریابی