مرکز تخصصی درمان بیماری‌های شقاق، بواسیر، فیستول، کیست مویی، زگیل تناسلی و آبسه مقعدی با لیزر

شقاق مقعدی چیست؟ علائم + تشخیص + درمان سریع
علائم و نشانه های بروز شقاق مقعدی چیست؟

شقاق چیست؟ علت بروز و علائم به همراه تشخیص سریع

3
(2)

شقاق یا فیشر مقعد (fissure) به صورت یک شکاف بیضی شکل کوچک در سر مقعد بوده که باعث درد و خونریزی هنگام اجابت می شود. این بیماری بسیار شایع است و اگر زود اقدام به پیگیری آن شود می تواند به راحتی درمان شود.

پارگی مقعد که معمولا با نام شقاق شناخته می‌شود، زخم یا ترک های سطحی است که در اطراف دهانه مقعد یا چین خوردگی های رکتوم ظاهر می‌شود.

تعریف شقاق یا فیشر مقعدی

شقاق به معنی ترک خوردگی و چاک خوردگی و یا همان زخم شدن می باشد که اغلب در بخش لبه خارجی مقعد و اکثرا در لبه پشتی مقعد و بندرت بخش جلویی مقعد واقع می شود. به عبارتی نوعی زخم پوستی‌ است. شقاق به صورت یک خط طولی است که در نیمه تحتانی کانال مقعد در ناحیه زیر خط دندانه‌ای ایجاد می‌شود و چون این ناحیه حسگرهای بسیار زیادی دارد، یک وضعیت فوق‌العاده دردناک را برای فرد بیمار ایجاد می‌کند. نام دیگر این بیماری نیز فیشر (Fissure) می‌باشد.

بیماری شقاق غالبا با بواسیر که آن هم با درد و خونریزی همراه است اشتباه گرفته می‌شود. امروزه نشان داده شده که بالا رفتن بیش از حد فشار داخل مقعد در زمینه انقباض این عضلات باعث بروز شقاق می شود.

اینفوگرافیک شقاق چیست

صحبت های دکتر داوود تاجبخش درباره بیماری شقاق، علائم، راه های تشخیص و درمان آن

 

دلایل ابتدا به شقاق مقعد چیست؟

یکی از سوالات این است که شقاق چگونه به وجود می آید؟ علت شقاق مقعدی چیست؟ بیمارانی که مبتلا به اختلالات زمینه‌ای دریچه‌ی مقعد هستند، با احتمال بیشتری دچار بیماری شقاق خواهند شد. یکی از اختلالات شایعی که باعث ایجاد فشار در کانال می‌شود، بزرگ شدن غیر طبیعی عضلات دریچه‌ای مقعد است. بیشتر افراد مبتلا به فیشر، این اختلال را در حالت استراحت عضله نیز دارند. ناحیه‌ی خط وسط دیواره‌ی پشتی کانال مقعد به دلیل ضعف و حساسیتی که دارد، احتمال ابتلا به فیشر مقعد را بیشتر می کند.

یکی از مهمترین و اصلی ترین عامل‌های زخم شدن مقعد، یبوست می‌باشد که معمولا باعث می‌شود مدفوع با خشکی و به سختی بیرون آید. به همین منظور بیمار مجبور است که زور و فشار بیشتری را در جهت دفع مدفوع وارد کند که باعث می‌شود مدفوع خارج شود اما از طرفی دیگر این فشار باعث پارگی مقعد (جر خوردگی) خواهد شد که باعث ایجاد شقاق یا فیشر مقعدی خواهد شد. علاوه بر یبوست، اسهال طولانی مدت نیز سبب شقاق خواهد شد.

لازم به ذکر است به طور کلی شقاق بر اثر عوامل مختلفی به وجود می آید. که برخی از این عوامل و علت ها به طور مستقیم در به وجود آمدن این بیماری نقش دارند و برخی دیگر عامل زمینه ساز شقاق هستند. و شیوه های درمانی شقاق نیز متفاوت خواهد بود.

در ادامه سایر مواردی که باعث ایجاد شقاق خواهند شد را لیست کرده ایم:

  • یبوست: از اصلی ترین عوامل ایجاد شقاق، یبوست می باشد. در اثر کمبود آب بدن و کم تحرکی روده ها مدفوع شکل طبیعی خود را از دست می دهد و به شدت سفت و سخت می شود. در نتیجه هنگام حرکت آن درون روده ها فرد با مشکل مواجه می شود. زیرا شخص باید برای دفع مدفوع خود فشار زیادی به خود وارد کند که این امر می تواند باعث ایجاد پارگی و شکاف در ناحیه ی مقعد شود.
  • کم تحرکی: فعالیت کم و قرار گرفتن طولانی مدت در وضعیت نشسته می تواند در عملکرد روده ها اختلال ایجاد کند. در نتیجه فرد در معرض ابتلا به یبوست قرار می گیرد . بهتر است مطلب نقش ورزش در درمان شقاق را مطالعه نمائید.
  • خاراندن مداوم: گاهی اوقات بیماری هایی مانند وجود انگل و یا حساسیت های پوستی رکتوم، سبب احساس خارش های مکرر مقعد می شود که اگر فورا درمان نشوند در اثر خاراندن مکرر و بیش از حد این ناحیه فرد دچار شقاق مقعد و زخم و خونریزی می شود.
  • بارداری و زایمان: در بارداری و زایمان طبیعی به علت افزایش اندازه ی رحم و وزن آن، فشار بسیار زیادی به ناحیه ی مقعد و لگن وارد می شود در نتیجه پوست و دیواره های مقعد به شدت آسیب می بینند. به این دلایل خطر مبتلا شدن به شقاق یا فیشر مقعدی در بانوان بسیار بیشتر از مردان است.
  • تنگی دریچه مقعد
  • اسهال طولانى مدت: اسهال طولانی مدت عوارض متعددی را از جمله شقاق برای ناحیه ی مقعد به وجود می آورد .اسهال مکرر سوزش کانال مقعد را بیشتر می کند و سبب آزردگی بیشتر بافت این ناحیه و تشدید شقاق می شود.

برای شناخت شقاق و مشاوره درباره راه‌های درمان آن با شماره ۰۲۱۲۲۳۶۱۰۷۱ (کلینیک لیزرشفا) تماس بگیرید.

  • بیش از حد تمیز کردن مقعد با دستمال زبر: اگر پس از دستشویی خشک کردن مقعد با دستمال های زبر صورت گیرد سبب ایجاد زخم های ناحیه مقعدی می شود. حتما باید از حوله یا دستمال با بافت لطیف و نخی استفاده شود.
  • کرون یا سرطان روده و بیماریهای مقاربتی: همان طور که شقاق حاد و مزمن در طولانی مدت سبب بروز سرطان ناحیه رکتوم می شود، سرطان ناحیه راست روده، بیماری کرون و بیماری های التهابی روده نیز می توانند مقعد را با حساسیت مواجه کرده و موجب پیدایش شقاق شوند. درنتیجه افرادی که به این امراض دچار می شوند باید مراقبت های لازم را انجام دهند تا از عارضه ها و بیماری های دیگر ناحیه مقعد جلوگیری شود.
  • رابطه جنسی مقعدی و یا ورود اجسام در مقعد: روابط جنسی از ناحیه مقعد می تواند آسیب جدی به بافت های کانال رکتوم و اسفنکتر های داخلی این عضو وارد کند. این روابط در طولانی مدت علاوه بر ابتلا به شقاق مشکلات بی اختیاری مدفوع و گاز های روده را نیز به همراه دارد.
  • بیمارى هاى زمینه اى مانند سرطان مقعد، AIDS، سل، تروماى ناحیه مقعد

جالبه بدانید آقایانی که ماهیچه ها و عضلات قوی ای دارند اگر دچار یبوست شوند چون مقعد آن ها براحتی باز نمیشود و مجبور هستند زور بیشتری را وارد کنند احتمال اینکه دچار شقاق شوند بیشتر خواهد شد.

کسب اطلاعات بیشتر: عمل شقاق سنتی

علت درد شقاق چیست؟

علت درد شقاق چیست؟

شقاق به صورت یک خط طولی است که در نیمه تحتانی کانال مقعد در ناحیه زیر خط دندانه‌ای ایجاد می‌شود و چون این ناحیه حسگرهای بسیار زیادی دارد، یک وضعیت فوق‌العاده دردناک را برای فرد بیمار ایجاد خواهد کرد و باعث ایجاد درد در ناحیه شقاق خواهد شد. در هنگام دفع به دلیل اصطحکاک موجود بین مدفوع و ناحیه‌ی‌ ترک خورده، با عبور مدفوع به خصوص در صورتی ‌که مدفوع خشک و سفت باشد، فرد دچار درد مضاعفی خواهد شد که تا مدتی، پس از اجابت مزاج نیز از آن رنج خواهد برد.

بیمار طی اجابت و یا پس از آن برای چند دقیقه یا حتی چند ساعت دچار درد شدید می شود. این درد در ابتدای بیماری خفیف است و بیمار هنگام دفع مدفوع دچار درد می شود اما با مزمن شدن آن بیمار طی اجابت، پس از آن، هنگام سرفه کردن، نشستن و… دچار درد شدید می شود.

برای دریافت وقت مشاوره از پزشکان و متخصصان کلینیک لیزر شفا با شماره های قرارداده شده در سایت تماس بگیرید.

علائم شقاق چیست؟

احتمالا از خودتان بپرسید که علائم شقاق مقعدی چیست و چگونه باید آن را تشحیص دهیم؟ برای پاسخ به این سوال باید بگوییم که از معمول ترین علائم شقاق مقعدی، درد و خون ریزی به هنگام دفع مدفوع است اما با مشاهده برخی از علائم زیر میتوان بیماری شقاق را تشخیص داد در نظر داشته باشید که بروز این علائم صرفا به معنی مبتلا به شقاق نیست و حتما باید توسط پزشک متخصص بیماری‌های مقعدی تشخیص داده شود. درد ادامه با شایع ترین علائم فیشر مقعدی آشنا خواهیم شد:

• خونریزى مقعدی

یکی از علائم فیشر خونریزی از مقعد می باشد، هنگامی که عمق ترک‌های ایجاد شده روی دیواره مقعد زیاد شود، منجر به خونریزی در این ناحیه می‌شود. این خونریزی در انتهای راست روده اتفاق می‌افتد و برای بیمار قابل مشاهده است.

• سوزش و خارش اطراف مقعد

در اکثر مواقع فرد، به دلیل برخورد مدفوع و ترشحات آن با ترکهای موجود در دیواره مقعد احساس خارش و سوزش دارد. اما باید در نظر داشت که هر احساس خارش و سوزش نشانه ابتلا به شقاق مقعدی نیست.

• احساس ضایعه گوشتى در اطراف مقعد

هنگامی که شقاق مقعد در طولانی مدت درمان نشود و یا تکرار شود، به صورت مزمن شده و یک نشانه‌ی زایده‌ای بر سطح پوست در بیرون مقعد ایجاد می شود.

• درد مقعد

درد مقعد یکی دیگر از علائم شقاق مقعد می باشد که به صورت یک خط طولی است که در نیمه تحتانی کانال مقعد در ناحیه زیر خط دندانه‌ای ایجاد می‌شود و چون این ناحیه حسگرهای بسیار زیادی دارد، یک وضعیت فوق‌العاده دردناک را برای فرد بیمار ایجاد می‌کند.

• درد مقعد هنگام ادرار و یا سرفه کردن

در هنگام دفع به دلیل اصطحکاک موجود بین مدفوع و ناحیه‌ی‌ ترک خورده، با عبور مدفوع به خصوص در صورتی ‌که مدفوع خشک و سفت باشد، فرد دچار درد مضاعفی خواهد شد که تا مدتی، پس از اجابت مزاج نیز از آن رنج خواهد برد.

• ترک اطراف مقعد

اگر بیماری شقاق یا فیشر مقعدی مزمن شود، احتمال مشاهده شکاف‌ها در پوست بیرون مقعد هم وجود دارد. به گونه‌ای که فرد می‌تواند این پارگی یا ترک را در اطراف مقعد خود ببیند.

• مشاهده خون روی دستمال توالت

معمولا بعد از اجابت مزاج و تحریک شقاق خونریزی اتفاق می‌افتد.

علائم شقاق در کودکان

همانطور که در بالا گفتیم شقاق در کودکان هم متاسفانه دیده میشود که با مشاهده موارد زیر میتوان به آن پی برد:

  • پارگی یا شکاف در ناحیه مقعد
  • مشاهده خون روشن در مدفوع
  • گریه کودک در هنگام دفع مدفوع
  • احساس خارش شدید در مقعد
  • تورم در ناحیه مقعد
  • قرمز شدن پوست و یا التهاب در ناحیه مقعد

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره بیماری شقاق می‌توانید با پزشکان کلینیک لیزر شفا در ارتباط باشید.

بیشتر بخوانید: علائم و نشانه های شقاق در کودکان و راه های درمان آن

انواع شقاق، شقاق حاد و شقاق مزمن

شقاق مقعد دارای 2 نوع حاد و مزمن است.  شقاق حاد، شامل شکاف یا پارگی سطحی پوست مقعد است که درصورت عدم بهبودی آن با گذشت زمان میتواند تبدیل به بیماری مزمن می‌شود و عضلات زیرین را نیز درگیر کند. در ادامه با این دو نوع شقاق ببیشتر آشنا خواهیم شد.

انواع شقاق مقعدی

شقاق حاد

تعریف شقاق حاد: شقاق حاد مقعد که معمولا بیشتر از 6 هفته طول نمی‌کشد، بسیار رایج است و در اکثر مواقع با مراقبت‌های شخصی، درمان های خانگی و دارویی ترمیم می‌شود. شقاق حاد معمولا برای اولین بار هست که برای بیمار این اتفاق می افتد و قبلا چنین تجربه ای نداشته است.

علائم شقاق حاد: علائم این بیماری معمولا درد زیاد و  سوزش حین مدفوع و اکثرا بعد از مدفوع و احساس تنگی و مشاهده 1 الی 2 قطره خون می باشد.

درمان دارویی شقاق حاد: شقاق حاد درمان ساده ای هم دارد که بیمار وقتی نزد پزشک مراجعه می نماید پزشک متخصص یکسری داروهای ملین و نرم کننده شکم تجویز می نماید و سپس راهکار های خانگی مناسب و رژیم غذایی مناسبی را برای بیماری تجویز می نماید.

درمان خانگی شقاق حاد: مصرف آب بیشتر، سبزیجات و میوه جات بیشتر تا یبوست بهبود پیدا کند و بمرور این زخم درمان می شود و معمولا طی یک الی دو هفته بیماری بهبود پیدا می کند.

تذکر » درمان دارویی و خانگی بایستی توسط پزشک معالج تجویز شود.

برای اطمینان و تشخیص صحیح شقاق مقعدی با کلینیک لیزر شفا تماس بگیرید.

شقاق مزمن

تعریف شقاق مزمن: معمولا اگر بیماری که شقاق حاد داشته و اقدامی در راستای درمان آن ننموده باشد بعد از 3 الی 4 هفته این بیماری مزمن خواهد شد و یا اگر بیماری پس از درمان دارویی و مراعات های غذایی خوب نشد و یا اینکه بیمار درمان را شروع کرد و بهبود یافت اما بعد از مدتی دچار یبوست شده و مجددا دچار این بیماری شود بیمار درگیر بیماری شقاق مزمن شده است. شقاق مزمن مقعد، معمولا بیشتر از 6 هفته طول می‌کشد و نیاز به درمان شقاق به روش لیزر و یا درمان به روش جراحی دارد.

علائم شقاق مزمن: در قسمت خلف یا پشتی مقعد بالای زخم قسمت سر بیرونی اش شروع به التهاب پوست ناحیه نموده و بصورت یک زائده در می آید که به آن تکمه شقاق یا اسکین تگ مربوط به شقاق گفته میشود.

درمان دارویی و خانگی شقاق مزمن: معمولا شقاق مزمن دیگر به درمان های دارویی، خانگی و رژیم غذایی جواب نخواهد داد.

درمان قطعی شقاق مزمن: تقریبا تنها راه درمانی روش جراحی می باشد اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی به کمک لیزر CO2 شقاق را می توان بصورت سرپایی در مطب یا کلینیک درمان نمود. در حالت جراحی سرپایی با لیزر زخم سوزانده میشود و یک عضله ای در قسمت خارجی مقعد که همان اسفکتر مقعد یا منقبض کننده داخلی هست بطور نسبی بصورت 50 درصد با لیزر برش داده میشود تا مقداری اون تنگی و اسپاسمی که بر اساس شقاق بوجود آمده برطرف می شود حتی اگر بیمار اگر زائده ای هم داشته باشد در همین حین برطرف می شود. بعد از این جراحی بیمار از فرداش براحتی می تواند به دفع اقدام کند.

مدت ترمیم زخم شقاق: بعد از درمان با جراحی بعد از 5 هفته کاملا از بین خواهد رفت.

بیشتر بخوانید: راه های درمان شقاق مقعدی

شقاق مقعد در چه کسانی شایع است؟

شقاق یا فیشر مقعد بسیار بسیار شایع بوده و در همه سنین رخ می دهد و مختص گروه سنی خاصی نیست. میزان شیوع این بیماری در زنان و مردان تقریبا به یک اندازه می باشد. البته احتمال شقاق مقعد در زنان پس از زایمان و در افراد مبتلا به بیماری کرون بیشتر است. با افزایش سن احتمال ابتلا به فیشر مقعد کم می‌شود پس شقاق اغلب در سنین جوانی و میانسالی رخ می‌دهد. همچنین این بیماری در کودکان کمتر از یک سال نیز بسیار دیده می‌شود.

نکته: اکثر شقاق ها (۸۵ الی ۹۰ درصد) در پشت مقعد و ۱۰ الی ۱۵ درصد در جلو و برای تعداد معدودی هم جلو و هم عقب مقعد رخ میدهد. شقاقی که در محل دیگری غیر از مقعد واقع باشد مربوط به بیماری های دیگری است که باید توسط پزشک متخصص آن حوزه مورد ارزیابی قرار گیرد.

پارگی و زخمت حاصل از شقاق مقعد
تصویر زخم اطراف ناحیه مقعد | عکس شقاق مقعدی 

منظور از زخم شقاق مقعدی چیست؟

زخم شقاق یا fissure یک نوع زخم در ناحیه مقعد است. این زخم بر اثر ترکیدن پوست و بافت هایی که اطراف مقعد هستند بوجود می آید و با درد و خونریزی زیادی همراه است. علت زخم شقاق میتواند یبوست، تغییرات در رژیم غذایی، عفونت و … باشد.

درمان زخم شقاق با استفاده از کرم های ضد التهاب، تغییر در رژیم غذایی، مصرف داروهای مسکن و در صورت لزوم و نظر پزشک جراحی است. همچنین مراجعه به پزشک در صورت عدم بهبود زخم شقاق ضروری می باشد.

کسب اطلاعات بیشتر: راه های درمان زخم و خونریزی شقاق

برای دریافت نوبت در کلینیک لیزر شفا با شماره 02122361072 تماس بگیرید.

راه ها و روش های درمانی و جراحی شقاق مقعد

اگر شقاق در مراحل ابتدایی شناسایی شود معمولا براحتی با درمان های خانگی و با رژیم غذایی شامل مایعات و مواد غذایی فیبر دار و رفع یبوست درمان میشود و علاوه بر این پزشکان در این نوع شقاق که همان شقاق حاد می باشد پماد (مانند پماد گلیسیرین تری نیترات) و داروهای ملینی تجویز می کنند که یبوست برطرف شده و مدفوع نرم شود.

اما اگر شقاق مزمن شود به احتمال خیلی زیاد نیاز به درمان با لیزر و یا عمل جراحی خواهد داشت.

همانطور که در بالاتر آورده شد درمان شقاق به چند صورت انجام میشود که در پایین به آن ها اشاره خواهیم کرد:

درمان خانگی: اگر بیماری حاد باشد، امکان درمان یا بهبود شقاق مقعد (فیشر مقعدی) با رعایت تغذیه و جلوگیری از یبوست، با مصرف مایعات و رژیم غذایی پرفیبر وجود دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره درمان خانگی شقاق می توانید مقاله مربوط به آن را مطالعه بفرمایید.

درمان دارویی: اگر بیماری حاد باشد معمولا داروی های ملین استفاده میشود و اکثرا روش درمان خانگی با رژیم غذایی و درمان دارویی همزمان توسط پزشک تجویز می شوند.

جراحی سنتی:  اگر بیماری مزمن باشد دیگر درمان های دارویی و خانگی جوابگو نخواهد بود و بایستی شقاق جراحی شود و معمولا در این روش بیمار در بیمارستان بستری شده و بی هوش می شود و سپس جهت درمان جراحی شقاق صورت می پذیرد.

درمان با لیزر: اگر بیماری مزمن باشد و دیگر درمان‌های دارویی و خانگی جوابگو نخواهد بود و با توجه به پیشرفت تکنولوژی درمان شقاق با لیزر و بصورت سرپایی و با بی حسی موضعی در 15 دقیقه درمان میشود و بیمار دیگر نیازی نیست که مراحل سخت و طاقت فرسای جراحی در بیمارستان را طی نماید و بلافاصله بعد از لیزر می تواند به خانه بازگردد.

کسب اطلاعات بیشتر: درمان لیزری شقاق مقعدی

برای انتخاب بهترین روش درمان شقاق مقعدی (فیشر مقعدی) با ما تماس بگیرید.

راه های کاهش درد شقاق

  • روزانه آب کافی بنوشید تا از یبوست جلوگیری‌ شود.
  • از نگه‌داشتن مدفوع و به تأخیر انداختن اجابت مزاج پرهیز کنید.
  • استفاده از وازلین بر روی خروجی مقعد اجابت مزاج را تسهیل می‌کند.
  • از مواد شوینده‌ی شیمیایی محرک پوست مانند صابون‌های معطر استفاده نکنید.
  • فعالیت بدنی داشته باشید. فعالیت‌ بدنی‌ خود احتمال‌ یبوست را کاهش‌ می‌دهد.
  • شست‌وشوی مقعد بعد از هر بار اجابت مزاج تا ناحیه‌ی مقعد همیشه تمیز بماند.
  • برای‌ برطرف‌ کردن‌ اسپاسم‌ عضلانی‌ و درد در اطراف‌ مقعد، حوله‌ گرم‌ روی‌ محل‌ گذاشته‌ شود.
  • غذای پر فیبر، نان سبوس‌دار، میوه جات و سبزیجات از قبیل کاهو، آلو، گلابی و انجیر مصرف کنید.
  • برای‌ کاهش درد شقاق مقعد، از داروهایی‌ مثل‌ استامینوفن‌ یا بی‌حس‌کننده‌های‌ مالیدنی‌ استفاده‌ کنید.
  • از نشستن طولانی در دستشویی موقع اجابت مزاج جلوگیری کنید و به هنگام اجابت مزاج، فشار بیش از اندازه وارد نیاورید.
  • نشستن در آب گرم،‌ درد شقاق را کاهش می‌دهد و باعث بهبود خونرسانی و شل شدن عضله اسفنکتر مقعد شده و به بهبود آن کمک می‌کند.
  • از داروهای شل‌ کننده مدفوع یا مسهل‌ها استفاده نمایید. زیرا نرم‌کننده‌های‌ مدفوع‌ می توانند به‌ جلوگیری‌ از بروز درد به‌ هنگام‌ اجابت‌ مزاج‌ کمک‌ کنند.

پیشگیری از شقاق

عدم زور زدن زیاد: همانطور که در بالاتر گفته شد علت ایجاد شقاق مقعدی در اکثر مواقع همان یبوست می باشد که بابت دفع شخص مجبور است زور بیشتری به ناحیه مقعدی خود بیاورد تا عمل دفع صورت پذیرد. حتی بعضا این زور زدن های زیادی سبب ایجاد بواسیر نیز می شوند.

منظم بودن اجابت مزاج: در برخی مواقع شخص مدفوع دارد اما هنوز زمان دفع نرسیده است ولی شخص اصرار بر دفع دارد و فشار زیادی را به ناحیه مقعد می آورد تا عمل دفع صورت پذیرد یا شخصی عجله دارد و می خواهد سریع عمل دفع انجام شود تا به سایر کارهای خود برسد. بنابراین سعی کنید تا حالت دفع بطور طبیعی در زمان خودش رخ دهد. علاوه بر این تا حد امکان دفع را به تعویق نیاندازید.

جلوگیری از یبوست: استفاده از مایعات و غذاهای فیبر دار سبب می شود که مدفوع نرم شده و براحتی خارج شود.

جلوگیری از اسهال: در برخی مواقع و بندرت اسهال طولانی مدت سبب ایجاد شقاق می گردد که توصیه میشود زمانی که دچار اسهال شدیدی حتما آن را هر چه سریعتر درمان نمایید.

عدم برقراری ارتباط مقعدی: در رابطه های مقعدی نیز احتمال آسیب به این ناحیه زیاد می باشد بطوریکه آلت تناسلی فشار زیادی را به ناحیه وارد آورده و سبب پارگی ناحیه مقعدی گردد. حتی ورود جسام خارجی در مقعد نیز احتمال بروز شقاق را افزایش می دهد.

بیشتر بخوانید: معایب رابطه مقعدی چیست؟

داشتن رژیم غدایی مناسب: همانطور که در بالاتر اشاره شد بهتر است رژیم غذایی مناسبی را در برنامه غذایی خود جای دهی، ما در پایین تر اشاره ای به این مواد غذایی خواهیم داشت:

  1. مصرف خوارکی هایی نظیر شکلات تلخ، تخمه ی آفتاب گردان، تخمه ی کدو و پاپ کرن نیز دارای فیبر می باشند
  2. آجیل هایی نظیر بادام، پسته  و گردو دارای فیبر می باشند. البته انجیر خشک را هم میتوان جزو این دسته بندی تا حدودی آورد.
  3. حبوباتی نظیر لوبیا قرمز، لوبیا سفید، لپه، نخود و عدس را در برنامه غذایی خود جای دهید.
  4. مصرف روزانه آب: شاید برای شم سخت باشد که روزانه 8 الی 10 لیوان آب بنوشید ام سعی کنید روزان حداقل 3 لیوان آب را حداقل میل کنید.
  5. میوه هایی نظیر نارگیل، آلو، توت فرنگی، گلابی، سیب، تمشک،موز، بلوبری و بلک بری.
  6. مصرف سبزیجاتی نظیر هویج، کنگر فرنگی، چغندر، بروکلی، کلم بروکسل، اسفناج و گوجه فرنگی.
  7. دانه ها و مغزهای فیبردار نظیر سبوس جو دوسر سرشار از فیبرهای محلول در آب و فیبر پکتین است و کینوا

اگر شقاق درمان نشود چه می‌شود؟

اکثرا این بیماری ناشی از یبوست و خشکی مقعد یا خشکی مدفوع می باشد و معمولا دائما خوب شده و مجددا بیماری بر میگردد و بصورت متوالی وقتی بیماری تکرار می شود ممکن است عواقب زیر را ایجاد کند و علاوه بر این قطعا تنها راه درمانی فقط و فقط با جراحی و لیزر امکان پذیر خواهد بود.

عفونت و آبسه: از طریق زخم میکروب های داخل مدفوع به بافت زیرین نفوذ نموده و سبب آبسه و عفونت، تورم و چرک خواهد شد و اگر درمان نشود منجر به ایجاد یک سوراخ در اطراف ناحیه مقعد میشود که فیستول نامیده میشود.

فیستول: اگر باز هم بیمار پیگیری نکند و آبسه را سریع درمان ننماید درگیر بیماری سخت تری بنام فیستول مقعدی خواهد شد در برخی مواقع بسختی درمان میشود.

نکته: هر دو بیماری فوق امکان درمان با لیزر را دارند اما اگر فیستول خیلی پیچیده شود امکان دارد دیگر توسط لیزر نتوان آن را درمان نمود و فقط و فقط بایستی در بیمارستان بیمار جراحی شود تا به درمان و بهبودی کامل برسد البته متاسفانه گاهی اوقات هم ممکن است فیستول کامل درمان نشود.

فرق بین شقاق مقعدی و بواسیر (هموروئید)

تفاوت شقاق و بواسیر چیست؟

در شقاق مقعدی شکاف یا زخم معمولا آشکار می باشد اما در بواسیر معمولا با بیرون زدگی های مقعدی مواجه می باشد. معمولا شقاق در حین دفع درد را احساس میکنید اما در بواسیر علل الخصوص در هموروئید ترومبوزه ممکن است در طول روز دائما درد را تجربه نمایید. معمولا در بواسیر ترشحات لزج از مقعد خارج میشود.

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره بیماری شقاق می توانید با شماره‌های کلینیک لیزر شفا که در سایت قرار داده شده است تماس بگیرید.

مطالب مرتبط شقاق

لیزر شقاق

جراحی شقاق

درمان سریع شقاق

عکس شقاق مقعدی

درمان شقاق در بارداری

–  نقش ورزش در درمان شقاق

مزایا و معایب درمان شقاق با لیزر

درمان خانگی و تغذیه مناسب شقاق

پرسش ها و پاسخ های مرتبط به بیماری شقاق

 

درمان سریع و قطعی بیماری های مقعدی

سوالات متداول درباره بیماری شقاق مقعدی یا قیشر

از علائم شقاق می توان به درد شدید هنگام اجابت مزاج، خونریزی مقعدی، معمولاً به صورت قطره های خون روشن، خارش یا سوزش مقعد و احساس گرفتگی یا پری در مقعد اشاره کرد.
پزشک معمولاً می تواند شقاق را با معاینه فیزیکی مقعد تشخیص دهد. در برخی موارد، ممکن است پزشک آزمایشات دیگری مانند آندوسکوپی مقعد را برای رد سایر علل درد مقعدی توصیه کند.
شقاق اگر خفیف باشد معمولاً در عرض چند هفته تا چند ماه بهبود می یابد. با این حال، در برخی موارد، ممکن است شقاق مزمن شود و برای بهبودی نیاز به درمان بیشتر داشته باشد.
برای پیشگیری از شقاق، مهم است که از یبوست یا اسهال جلوگیری کنید. برای این کار، باید رژیم غذایی حاوی فیبر فراوان داشته باشید و مایعات زیادی بنوشید. همچنین باید از اجابت مزاج سخت اجتناب کنید.
بهترین راه درمان شقاق بستگی به شدت شقاق و علت آن دارد. در بیشتر موارد، شقاق با درمان های خانگی مانند افزایش مصرف فیبر و مایعات، استفاده از شیاف یا پماد بی حس کننده و اجتناب از اجابت مزاج سخت بهبود می یابد. در موارد شدیدتر بهترین راه درمان شقاق لیزر درمانی است. لیزر درمانی باعث بهبودی سریعتر، کاهش درد و ناراحتی و احتمال عود کمتر می شود.
در بیشتر موارد، زخم شقاق به دلیل دو عامل زیر نمی تواند خود به خود بهبود یابد: حرکت مدفوع: هر بار که مدفوع از مقعد عبور می کند، می تواند زخم شقاق را تحریک کرده و باعث درد و خونریزی شود. این تحریک می تواند روند بهبودی را کند یا متوقف کند. انقباض عضلات اسفنکتر مقعد: عضلات اسفنکتر مقعد در اطراف مقعد قرار دارند و به کنترل دفع مدفوع کمک می کنند. انقباض این عضلات می تواند جریان خون به زخم شقاق را کاهش دهد. این کاهش جریان خون می تواند روند بهبودی را کند یا متوقف کند.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

از راست به چپ به ما امتیاز دهید.

میانگین امتیازات 3 / 5. تعداد رای‌ها: 2

بدون امتیاز

6 در مورد “شقاق چیست؟ علت بروز و علائم به همراه تشخیص سریع”

  1. سلام وقت بخیر من نزدیک به 1 سال پیش به کرون مبتلا شده بودم الان در مقعدم احساس درد دارم. امکان داره از علائم بروز شقاق باشه؟

  2. سلام دکتر وقتتون بخیر
    من تقریبا تمامی این علائمو دارم اما زخمی در مقعدم نمیبینم فقط سوزش خیلی زیادی دارم
    باید چیکار کنم؟

    1. Avatar photo
      دکتر داود تاجبخش

      سلام. ممکن است که هنوز زخم مقعد شما بزرگ و شدید نشده باشد و توسط خودتان دیده نشود. می‌توانید عکس شقاق مقعدی خودتان را در تلگرام یا واتساپ به شماره ٠٩٣٧١٣٠٩٣٧٦ برای ما ارسال کنید تا مشاوره رایگان دریافت کنید.

  3. سلام من تقریبا 1 ماه بود که درگیر دردی بودم که در ناحیه مقعد داشتم. پیگیری کردم گفتن احتمال زیاد علت این درد شقاق است.
    اما الان نزدیک به 2 هفتس که این درد کامل برطرف شده.
    نیازی هست که من پیگیری کنم علت درد رو؟

    1. دردهای مقعدی میتوانند نشان دهنده بیمای های مقعدی باشند، بهتر است جهت معاینه اقدام نمایید تا در صورت مشاهده علائم شقاق یا سایر بیماری های مقعدی، زودتر اقدامات درمانی انجام شود.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا
تماس با ما مسیریابی